2014-05-03 Groentjes in het Soesterveen

Groentjes in het Soesterveen

04 mei 2014, door Dick Nagelhout


Wanneer de zon schijnt zien we deze dagen volop witjes rond vliegen. Ook kunnen we een enkel blauwtje langs zien komen, het boomblauwtje; de rest van de blauwtjes komt nog. Op sommige plekken kun je het groentje zien. Deze hoort ook tot de blauwtjes. Logisch.


Op 3 mei 2014 brengt de IVN-Vlinderwerkgroep een bezoek aan het Soesterveen en Op Hees. Beide gebieden zijn van Natuurmonumenten. Violet, Jelly en Nienke gaan inventariseren in Op Hees terwijl Remco en Dick het Soesterveen in trekken. Dit gebied is het laatste hoogveengebied van Utrecht. Het is een kwetsbaar – voor het publiek afgesloten – gebied waar we enkele keren per jaar met slechts een paar mensen mogen komen om te kijken wat er zoal vliegt.

Groentje – Callophrys rubi (foto: Remco Vos)


Terwijl we moeizaam balancerend het veen intrekken en een (mannetje) oranjetipje zien, spreek ik de verwachting uit dat we er wel eens groentjes aan zouden kunnen treffen. Er staan in het gebied immers (te) veel jonge berkenboompjes en het is de goede tijd van het jaar. Remco beaamt dat en vertelt dat het z’n doel is dit jaar eens een goede foto te maken van het groentje. Wat hij aan foto’s heeft is een beetje overbelicht. Nog geen honderd meter verder treffen we er twee aan op de bosbesstruiken. Dit is een van de waardplanten van het groentje. Omdat het wat bewolkt is blijven ze rustig zitten zodat we alle gelegenheid krijgen om een foto te maken. Na een kwartiertje gaan we verder. Overal om ons heen zien we de prachtig rode vuurjuffers. Uiteindelijk zien we er een kleine 70.

Vuurjuffer – Pyrrhosoma nymphula (foto: Dick Nagelhout)


Even verderop weer enkele groentjes op de berkenboompjes. Zoals het hoort. Als we ze zien vliegen valt op dat de bovenkant van de vleugels bruin is. Na de talloze rode juffers is het ook wel eens leuk om een blauwe juffer te zien, de azuurwaterjuffer. Ook zien we hier de eerste viervlek, een prachtige libel met – de naam zegt het al – vier vlekken op de voorvleugels. Ondertussen valt het oog van Remco op talloze microvlinders waar ik al aan voorbij gelopen ben. Er zitten enkele vanillevlekjes bij en volgens deskundigen is dit waarschijnlijk de eerste waarneming uit Utrecht.

Vanillevlekje – Atemelia torquatella (foto: Remco Vos)


Op de terugweg zien we nu drie groentjes nectar verzamelen op een wilgje. Weer laten ze zich tot een paar centimeter benaderen. Kom daar eens om bij een witje! Aan het eind ga ik nog maar eens achter een viervlek aan. Terwijl ik moet uitkijken dat ik niet in het moeras zak, kom ik steeds dichterbij en maak ik uiteindelijk een beeldvullende foto. Van een platbuik zo blijkt later uit het commentaar op waarneming.nl. Foutje; niet goed opgelet!

Platbuik – Libellula depressa (foto: Dick Nagelhout)


Wanneer we het terrein verlaten zien we in een flits een ontzettend rood vlindertje, nog roder dan een vuurvlinder. Het blijkt een kleine beer te zijn, een mooie nachtvlinder.

 

Kleine beer – Phragmatobia fuliginosa (foto: Remco Vos)


Terwijl het herenteam het Soesterveen ‘onveilig’ maakt, is het damesteam op onderzoek in het bos van Op Hees. Ook zij zien talloze vuurjuffers. Een plek met veel veertjes maakt duidelijk dat er een brute moord op een duif heeft plaats gevonden. Al stilstaand bij dit ‘drama’ zien zij tussen de veertjes iets bewegen; een klein vogeltje is veertjes aan het verzamelen. Het blijkt een goudhaantje te zijn. Herstel, de goudhaan moeten we tegenwoordig zeggen.

Goudhaantje – Regulus regulus (foto: Violet Middelman)


Vol verwondering wordt toegekeken hoe dit kleinste vogeltje van Nederland druk bezig is zijn snaveltje vol met zachte veertjes te proppen om die daarna te gebruiken om zijn nest af te maken. Dood doet leven!


Zie voor meer foto’s:


Dick Nagelhout


Remco Vos


En nog maar eens een groentje omdat ze zo mooi zijn.

Groentje - Callophrys rubi ( foto: Dick Nagelhout)