2014-08-31 Paarse pracht op De Stulp

Paarse pracht op De Stulp

31 augustus 2014, door Violet Middelman


Dit jaar kan de maand augustus gerust als ‘zeer nat’ worden bestempeld. Flinke stortbuien en zon wisselen elkaar regelmatig af. Maar tussen de buien door is er genoeg aan vlinders en ander moois te zien. Een beetje IVN-er laat zich niet tegenhouden door wat regen, dus gingen we, op de laatste dag van de meteorologische zomer, weer vol goede moed op pad.


Aan de grote plassen was goed te zien dat er de afgelopen nacht en ochtend weer flink wat regen was gevallen. En er zou nog meer gaan vallen… Maar voorlopig scheen het zonnetje lekker op onze bolletjes. In de hei troffen we gelijk Atalanta’s en Gehakkelde aurelia’s aan die nectar uit de prachtig bloeiende struikheide snoepten. Een hagedisje dat heerlijk zat te zonnen werd door ons verstoord en schoot weg naar zijn holletje. Sorry hagedis!

Een nachtvlinder vloog onrustig over de heide. Het was een Lieveling, een vlindertje met, zoals ik het noem, een prachtig gelippenstift mondje op zijn vleugels.

Lieveling - Timandra comae (foto Violet Middelman)

 

We doorkruisten de hei en zagen o.a. meerdere Kleine vuurvlinders en Gamma-uilen. Ook troffen we de harige rupsen van de Veelvraat, met hun mooie bontjasje klaar om de winter in te gaan. Bij ons gingen de jassen afwisselend aan en uit: als de zon scheen was het al snel warm, maar als de wolken en wind kwamen werd het frisjes.


Donkere wolken dreven steeds dichterbij, de eerste spatjes vielen. Gelukkig zijn er ook beestjes die zich daar niet veel van aantrekken en de regen gewoon van zich af laten glijden. Zo zagen we een vrij forse loopkever (ca. 3 cm) langs het pad zitten. Het leek alsof hij dood was, maar na een tijdje zagen we toch nog enige beweging. Was hij aan het eind van zijn leven of hield hij ons voor de gek? We zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen, maar we weten wel dat het een Violette loopkever was, sinds kort blijkbaar de Paarse loopkever genoemd.

 

Violette loopkever - Carabus violaceus (foto Remco Vos)

 

In de prachtig paars bloeiende hei zat een felgroene sprinkhaan. Het was een vrouwtje van de Sikkelsprinkhaan. Deze soort is sinds een aantal jaren bezig met een opmars naar het noorden. Tot voor kort was de Sikkelsprinkhaan in de prov. Utrecht nog zeldzaam, maar intussen treffen we hem jaarlijks in verschillende heidegebieden in Soest en Baarn.

 

Sikkelsprinkhaan - Phaneroptera falcata (foto Violet Middelman)

 

Het was druk met wandelaars op De Stulp. Een aantal voorbijgangers vroeg ons wat we aan het doen waren. Na de uitleg dat we vlinders inventariseerden, en ook andere beestjes zagen waren sommige mensen wel nieuwsgierig. Die lieten we dan een mooie nachtvlinder, een kever of een sprinkhaan zien. Jammer genoeg was de indrukwekkende Grote groene sabelsprinkhaan toen al weer gevlogen.

 

Grote groene sabelsprinkhaan - Tettigonia viridissima (foto Violet Middelman)

 

Het begon zachtjes te regenen. Onder de bomen hadden we er niet veel last van. Aangekomen bij het Gentianenven zochten we naar rustende/schuilende libellen. Een enkele Blauwe glazenmaker patrouilleerde boven het water. We zagen zelfs een paar vers uitgeslopen libellen!

 

Bruinrode heidelibel - Sympetrum striolatum (foto Dick Nagelhout)

 

We waren al bijna 4 uur onderweg, het werd tijd om richting huis te gaan. Over de brede bospaden konden we het wandeltempo redelijk versnellen, maar zodra er ook maar weer iets van een beestje werd gezien stortte het tempo direct in. Want ook op de terugweg was er nog genoeg te zien. Neem bijvoorbeeld onderstaande dame Boskrekel.

 

Boskrekel - Nemobius sylvestris (foto Violet Middelman)

 

Moe van het speuren, maar het speuren toch nog niet zat. In het voorbijgaan werd een kleurige rups gezien. Een mooie afsluiter voor deze dag.

 

Donsvlinder - Euproctis similis (foto Dick Nagelhout)

 

Zie voor meer foto’s:

 

Dick Nagelhout

 

Violet Middelman & Remco Vos

 

Sebastiaan met libel (foto Peter van der Wijst)