2014-08-24 Prachtige rupsen op De Paltz

Prachtige rupsen op De Paltz

24 augustus 2014, door Violet Middelman


Na een paar weken met veel regen leek het weer eindelijk eens mee te zitten, het zou een droge en zonnige zondag worden. Eigenlijk stond De Paltz voor vorig weekeind op de planning, maar toen was er zoveel regen dat het geen zin had. En vandaag? Hmmm, het zag er goed uit, tot het vlak voor de inventarisatie weer met bakken uit de lucht kwam. Zouden we, als het weer droog werd en de zon zich zou laten zien, nog wel wat vlinders zien???


Vlinders schuilen, net als wij mensen, voor de regen. Ze doen dat o.a. onder bladeren, maar ook op boomstammen. En ja hoor, we waren nog maar net onderweg toen we de eerste nachtvlinder op een boomstam zagen zitten. Het was een Gestippelde oogspanner.

 

Gestippelde oogspanner - Cyclophora punctaria (foto Alma Dijkgraaf)

 

Op dezelfde plek vloog een groenig vlindertje op, een Appeltak die aan het einde van zijn/haar leven was. De vleugels waren gehavend, “afgevlogen” zoals wij dat noemen. We blijven ons verwonderen dat vlinders kunnen blijven vliegen als ze zulke gehavende vleugels hebben. Zo teer, en toch zo sterk.


De regen werd intussen minder en de zon begon zelfs te schijnen. Hooibeestjes, Bruine zandoogjes en Paardenbijters (libellen) vlogen direct rond op zoek naar voedsel en/of een partner om mee te paren.

 

Hooibeestje – Coenonympha pamphilus (foto Alma Dijkgraaf)

 

In de ‘kuil’ van De Paltz vlogen, zoals gewoonlijk, meer vlinders dan elders op het landgoed. Bruin blauwtje, Icarusblauwtje, witjes en verschillende soorten nachtvlinders, we hadden voldoende te zien. Terwijl een deel van de werkgroep zich naast de vlinders ook druk bezig hield met planten zag het andere deel een prachtige rups. Een rups die een paar weken eerder, niet ver daarvandaan, ook al was gezien. Nu was het beest al wat groter, en zag er daardoor ook anders uit: een Dennenpijlstaart. Prachtige camouflage.

 

Dennenpijlstaart - Sphinx pinastri (foto Remco Vos)

 

Na een paar uur speuren werd het tijd om naar huis te gaan. Maar ja, ook tijdens de terugwandeling blijven we zoeken naar vlinders en andere beestjes. Het schiet gewoon niet op met ons! En zijn we eindelijk op een paar meter genaderd van de uitgang, dan zien we weer rupsjes… Hopeloos… Maar wel leuk! Zo’n mooi en harig exemplaar van de Witvlakvlinder wil je toch niet missen?!

Witvlakvlinder - Orgyia antiqua (foto Alma Dijkgraaf)

 

Op de laatste 2 bomen voor de uitgang werden ook rupsen ontdekt: een gladde groene en een harige gekleurde. Zo’n groene rups is meestal wat minder makkelijk op naam te brengen, maar die harige rupsen zijn over het algemeen goed te doen. In dit geval hadden we te maken met een prachtige Meriansborstel.

 

Meriansborstel - Calliteara pudibunda (foto Remco Vos)

 

Zie voor meer foto’s:


Alma Dijkgraaf

 

Remco Vos en Violet Middelman

 

Dennenpijlstaart - Sphinx pinastri (foto Remco Vos)