2014-07-29 Vorstelijk bezoek in Soest

Vlinders Eemland

Vorstelijk bezoek in Soest

29 juli 2014, door Violet Middelman


Als vlinderwerkgroep IVN Eemland weten we dat deze omgeving gezegend is met veel mooie en zeldzame soorten. Toch waren we blij verrast toen we en telefoontje kregen van iemand dat er in hun tuin een vlinder zat die ze nog nooit had gezien, spannend. Per mail volgde een foto, en wauw, die hadden wij hier ook nog nooit gezien!


De telefoon ging, een onbekend nummer. Ik kreeg een vriendelijke mevrouw aan de lijn die vertelde dat ze een vlinder in haar tuin had gezien die ze nog nooit eerder had gezien. Of ze ons een foto mocht mailen? Ja natuurlijk, graag zelfs!

Binnen enkele minuten kwam er een mailtje binnen, en bij het zien van het kleine fotootje sloeg mijn hart gelijk al wat sneller. Direct de foto geopend en ja hoor, een prachtige Keizersmantel!

Keizersmantel - Argynnis paphia (foto mevrouw P. Hubers)


De Keizersmantel is een zeldzame trekvlinder die met enige regelmaat in Nederland wordt gezien. In Eemland (Baarn, Eemnes en Soest) zijn wij deze prachtige soort helaas nog nooit tegen gekomen.

Wel in Frankrijk, maar dat telt natuurlijk niet.

De (particuliere) tuin in Soest, waar deze Keizersmantel werd gezien, is groot en zodanig ingericht dat insecten, vogels en andere beesten er vrolijk en veilig kunnen vertoeven. Wij snappen dus wel dat deze vorstelijke vlinder zich in deze tuin kwam laven aan de rijkelijk beschikbare nectar!

Citaat van de trotse ontdekster: “Ik was aan het planten in de border en hij kwam een tijdje "bij me zitten"; ik had dus zelfs de gelegenheid om m’n telefoon te halen voor een foto. Ik had al het idee dat deze niet alledaags was!”

Keizersmantel - Argynnis paphia (foto Remco Vos/Violet Middelman - Frankrijk)