2014-07-20 De Paltz, Lievelingen en Landkaartjes


De Paltz, Lievelingen en Landkaartjes

20 juli 2014, door Violet Middelman en Remco Vos


Tijdens een inventarisatie op landgoed De Paltz kwamen we weer veel kleurrijke dag- en nachtvlinders tegen. Net als de dag ervoor bij het Monnikenbos, zagen we verschillende soorten blauwtjes vliegen, maar in dit verslag belichten we een aantal andere soorten vlinders.


De dag ging al warm van start met een temperatuur van iets boven de 20 graden, en een dreigende regen-/onweersbui in de buurt, die ons gelukkig niet heeft bereikt. Om 10:00 uur liepen we landgoed De Paltz op om over de lange oprijlaan naar ‘de kuil’ te gaan. Bij een ruig grasveldje met distels vlogen de eerste dagvlinders er al lustig op los. Het Bruin zandoogje overheerste de boel, ze vlogen ons met tientallen tegelijk om de oren. 

Bruin zandoogje - Maniola jurtina (foto Violet Middelman)


Er vlogen ook dikkopjes rond, die moeten altijd goed bekeken worden. Het Groot dikkopje is goed te herkennen aan de lichte vlekken op de vleugels en de haakjes aan de antennes. Die lichte vlekjes zijn van afstand wel te zien, maar dan heb je ook nog het Geel- en het Zwartsprietdikkopje. Die zijn te herkennen aan de onderkant van het uiteinde van hun antennes (zwart of geel). Deze 2 soorten hebben geen lichte vlekjes op hun vleugels.


Geelsprietdikkopje- Thymelicus sylvestris (Violet Middelman)
Zwartsprietdikkopje- Thymelicus lineola (Remco Vos)

Verderop was het wederom het Bruin zandoogje dat overheerste qua aantallen. En gelukkig wat afwisseling in de vorm van dagvlinders zoals Atalanta, Bont zandoogje en Kleine vuurvlinder.

Een soort die dit jaar bijzonder veel gezien wordt is het Landkaartje. Deze dagvlinder dankt zijn naam aan de tekening op de onderkant van de vleugels, die aan een landkaart doet denken.  Ook vandaag kwamen we meerdere exemplaren tegen.


Landkaartje - Araschnia levana (foto Remco Vos)


Een uur nadat we vertrokken waren, was de temperatuur al gestegen naar zo’n 25 graden. Een wolkendek en onweersbuien in de buurt maakten dat het zeer plakkerig was. Zeker in de verdiepte kuil (voormalige zandafgraving) was het flink zweten. Achter vlinders aan rennen was geen pretje, dus des te blijer waren we als een vlinder gewoon rustig bleef zitten. Onderstaande Lieveling werkte goed mee!

Lieveling - Timandra comae (foto Remco Vos)


Bovenstaande Lieveling is een schoolvoorbeeld van hoe mooi kleurig nachtvlinders kunnen zijn. Ze zijn echt niet allemaal bruin en saai, er zitten prachtig getekende soorten bij. Zo ook de Zuringspanner, met zijn Oilily-achtige roze en oranje kleuren. We troffen de Zuringspanner op verschillende locaties in het gebied aan, vaak meerdere  bij elkaar. De een vaal gekleurd en een ander weer uitbundig fel roze en oranje.

Zuringspanner - Lythria cruentaria (foto Dick Nagelhout)


Op vele plekken struikelden we bij wijze van spreken over de rupsen van de Sint-jacobsvlinder, net als gisteren bij het Monnikenbos. Op het Jakobskruiskruid zaten veel van die mooie geel zwarte rupsen, ook wel bekend als Zebrarupsen.

Maar het absolute hoogtepunt van deze inventarisatie betrof een andere rups.  Een rups met een geweldige camouflage op zijn waardplant, hij valt werkelijk amper op. Het was de rups van een Dennenpijlstaart, die met zijn kleuren en tekening vrijwel wegvalt tegen de naalden van een den.

Dennenpijlstaart -Sphinx pinastri (foto Remco Vos)


Zie voor meer foto’s:


Dick Nagelhout


Remco Vos


Dennenpijlstaart -Sphinx pinastri (foto Dick Nagelhout)