2014-05-18 Supergrover, wesp of toch een vlinder

De Stulp – Is het Supergrover, een wesp, of toch een vlinder?

18 mei 2014, door Violet Middelman


Onder een strak blauwe lucht met een stralend zonnetje liepen we over de Stulpheide, op zoek naar rupsen, vlinders en ander gespuis. Het grootste deel van de heide lag er droog en doods bij. Het resultaat van de droogte van de afgelopen maanden, maar ook van de Heidehaantjes. De larfjes van Heidehaantjes zuigen de sappen uit de Struikheide, waardoor de plant verzwakt of zelfs dood gaat.


Gelukkig zijn er meer plaatsen waar je beestjes kan vinden. Onderstaande rups zat rustig op een blad van een lijsterbes, terwijl een soortgenoot in rap tempo over de stam van een Eik liep.

Donsvlinder - Euproctis similis (foto Remco Vos)


Op de dode heide vonden we dus ook vrij weinig leven, maar het afspeuren van de boomstammen leverde weer wat leuke waarnemingen op. Niet alle vlinders zaten relaxed op een boom, sommige soorten moesten echt even in een loeppotje om ze goed te kunnen determineren.

Kleine groenbandspanner - Colostygia pectinataria (foto Remco Vos)


Op het blad van een Braam landde een klein vlindertje, mooi van kleur. Een nadere blik op het beestje leerde ons dat het om een Geisha moest gaan.

Geisha - Olethreutes arcuella  (foto Violet Middelman)


Er werd een wants Rhacognathus punctatus op een Berkenstruikje gezien, een zeldzame soort.

Arp, onze gast vandaag, speciaal op zoek naar o.a. deze soort, was de gelukkige vinder.


Rhacognathus punctatus (Foto Remco Vos)


Terwijl we het struikje verder afzochten kwam er een redelijk groot insect voorbij. Echt zoiets waarvan je denkt ‘wat is dat?!’. Het leek op een bladwesp, maar dan wel een grote.

Toen we het insect beter konden bekijken bleek het om een beestje met doorzichtige vleugels te gaan, maar het was zeker geen bladwesp. Het was een vlinder! Een heel bijzondere soort, het was een Elzenwespvlinder. Er zijn in Nederland maar een klein aantal van dit soort Glasvlinders.  Een zeldzame soort, en een genot om te zien!

Elzenwespvlinder - Synanthedon spheciformis (foto Alrik Hoven)


Ook ging ons hartje sneller kloppen van de vondst van de (zeldzame) rups van de Grauwe borstel. Deze soort lijkt een goed jaar te hebben; we hebben de rupsen al op meerdere locaties in Eemland gezien.

Grauwe borstel - Dicallomera fascelina (foto Remco Vos)


Tevens konden we vandaag constateren dat de Heideringelrups zich goed thuis voelt, wat zijn we veel ‘nesten’ tegen gekomen! En wat een drukke rupsjes zeg, het zijn net bladwesplarven qua gedrag.

Heideringelrups - Malacosoma castrense (foto Remco Vos)


De vondst van 3 rupsen van de Bruine metaalvlinder was wel de kers op de taart. Deze soort kwam hier rond 2011 massaal voor, maar was de afgelopen 2 jaar afwezig. Het lijkt er op dat de Bruine metaalvlinder zich weer begint te herstellen.


Bruine metaalvlinder - Rhagades pruni (foto Remco Vos)


We hadden vrij veel aanspraak, mensen wilden weten wat we zochten of wat we zagen. Maar het was ook opvallend dat veel mensen stoïcijns voorbij liepen terwijl wij vreugdekreten uitten. Ook toen ik een mooie en verse dame Nachtpauwoog ontdekte werd er niet door de langskomende wandelaars gereageerd. Jammer, want zo mooi! Ze weten niet wat ze hebben gemist.

Onderstaande dame is nog bezig met het oppompen van haar vleugels en ziet er daarom nog een beetje gekreukt uit.


Nachtpauwoog - Saturnia pavonia (Foto Violet Middelman)


Zie voor meer foto’s:


Violet & Remco

Groentje - Callophrys rubi (Foto Violet Middelman)