2014-05-17 Nachtvlinderen Groeneveld – Vlinders en kevers

Nachtvlinderen Groeneveld – Vlinders en kevers

17 mei 2014, door Violet Middelman


Zaterdag 17 mei jl.  was een mooie avond om nachtvlinders te lokken. De temperatuur was nog zeer aangenaam en al snel kwam er mist. Nachtvlinders houden van warmte in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Wat zou er op ons licht gaan afkomen?


Al vrij snel kwam er een Getande spanner op het licht af, een redelijk grote nachtvlinder.

Getande spanner - Odontopera bidentata  (foto Peter van der Wijst)


Niet alleen nachtvlinders komen op licht af. Ook wespen, vliegen, muggen en kevers komen o.a. op licht. Aangezien we op deze locatie bij een watertje zaten was het niet verrassend dat er een kever van de Grote spinnende watertor op ons laken kwam. Wat een joekels zijn dat!


Grote spinnende watertor - Hydrophilus piceus (foto Peter van der Wijst)


Andere grote kevers die de nachtvlinders van het doek kwamen verjagen met hun lompe vlieggedrag waren de Meikevers. Ze komen als ongeleide projectielen op het laken afgevlogen en vegen alle nachtvlinders van het doek als ze de kans krijgen. We hebben ze dus maar even in een afgesloten bakje weg gezet zodat ze de nachtvlinders met rust lieten. 

Meikever - Melolontha melolontha (foto Peter van der Wijst)


Pas rond middernacht kwamen de nachtvlinders echt op dreef, steeds meer vlinders landden op ons laken. De Eikentandvlinder was met zijn behaarde poten en kop een aaibaar uitziende vlinder.


Eikentandvlinder - Peridea anceps (foto Remco Vos)


Sommige nachtvlinders hebben een zeer typerende vorm van de vleugels. Bij de familie van de Eenstaartjes zitten verschillende vlinders die een haakvormige voorvleugelpunt, en zijn daaraan zeer goed herkenbaar. Middels de tekening op de vleugels is de soort vrij eenvoudig vast te stellen.

Berkeneenstaart - Drepana falcataria (foto Violet Middelman)


Een andere soort uit de familie van de Eenstaartjes is de Braamvlinder. Deze heeft geen haakvormige voorvleugelpunt, maar wel een zeer karakteristieke en mooie vleugeltekening. De ronde, roze vlekken zijn zeer opvallend en kenmerkend voor de Braamvlinder.

Braamvlinder - Thyatira batis (foto Remco Vos)


Een andere mooie nachtvinder die op het licht af kwam was de Dennenspanner. Deze nachtvlinder is ook overdag actief, en vliegt dan hoog rondom naaldbomen. De bruine kleur met de roomkleurige tekening is voor een geoefend oog snel te herkennen. In combinatie met vliegtijd, vlieggedrag en een korte omschrijving over de kleuren/tekening zelfs zonder foto vrijwel zeker op naam te brengen.


Dennenspanner - Bupalus piniaria (foto Remco Vos)


Rond half twee ’s nachts besloten we om te stoppen. We wilden de lamp uit doen, maar er kwam een nieuwe vlinder op het laken zitten. Het was een bedreigde soort nachtvlinder, de Gevlekte pijluil.

Nadat we deze goed op de foto hadden gezet ging de lamp dan toch echt definitief uit, braken we het scherm af en schudden de vlinders van het laken.

Gevlekte pijluil - Pachetra sagittigera (foto Remco Vos)


Zie voor meer foto’s:


Peter van der Wijst


Remco Vos en Violet Middelman



De nachtvlinder die deze avond het meest talrijk aanwezig was, was de Meriansborstel. We hebben er ruim 40 op het laken mogen ontvangen. 

Meriansborstel - Calliteara pudibunda (foto Peter van der Wijst)