2014-05-10 De Stompert, Beregende beestjes

De Stompert, Beregende beestjes

10 mei 2014, door Violet Middelman

 

De weersverwachtingen voor vandaag waren ronduit slecht. Vooral de vele regen die zou gaan vallen was niet echt aantrekkelijk. Maar ja, laatst hadden we ook tijdens een regenachtige inventarisatie mooie waarnemingen gedaan. Dus we besloten om de inventarisatie gewoon door te laten gaan.


Dat bleek een goede keuze te zijn. We hadden niet echt op vlindertjes gehoopt, en de regen kwam gestaag naar beneden, maar het eerste wat we zagen was een microvlindertje. En snel daarna nog een andere soort microvlinder, en nog eentje. Dat hadden we echt niet verwacht!

Gezaagde eikenvouwmot - Phyllonorycter kuhlweiniella  (foto Remco Vos)

 

Helaas bleef het flink door regenen, waardoor de kans op dagvlinders als sneeuw voor de zon verdween. Tsja, er was geen zon…, maar ook geen sneeuw. Wel heel veel regen…

Rupsen en nachtvlinders waren echter genoeg aanwezig. Op een boomstam zaten verschillende soorten microvlinders. De Maanpalpmot - Teleiodes luculella was wel heel mooi.

Maanpalpmot - Teleiodes luculella (Foto Remco Vos)

 

We liepen rustig speurend verder terwijl de regen gestaag bleef vallen. Naast een aantal microvlinders zagen we heel veel rupsen van de Hageheld. De meeste exemplaren waren zo vet dat ze waarschijnlijk op korte termijn gaan verpoppen naar vlinder. Deze forse, harige rupsen waren erg mooi met al die regendruppels op hun lijf.

Hageheld - Lasiocampa quercus (Foto Violet Middelman)

 

We speuren altijd vrijblijvend naar beestjes, maar houden bepaalde soorten wel extra goed in de gaten. Eén van die soorten is de Bruine metaalvlinder. Dit is een zeldzame nachtvlindersoort, die tot 2010 veelvuldig voorkwam in de heidegebieden van Soest en Baarn, maar de afgelopen 2 à 3 jaar in die gebieden niet meer door ons is waargenomen. Des te groter was dan ook onze blijdschap om weer rupsen van deze soort tegen te komen.

Bruine metaalvlinder - Rhagades pruni (Foto Remco Vos)

 

Ook kwamen we weer 2 rupsen van de Grauwe borstel tegen. Een zeldzame soort die nog steeds een kleine populatie op De Stompert blijkt te hebben. We zagen de rupsen in ook op aan ander gedeelte dan de vorige keer, de soort zit dus verspreid over het gebied.

 

Grauwe borstel - Dicallomera fascelina (Foto Remco Vos)

 

Na 3 uur speuren in de regen waren we er wel klaar mee. We hadden genoeg moois gezien, en konden met een voldaan gevoel naar huis om op te drogen.

 

Zie voor meer foto’s:


Violet & Remco

Witte oogbladroller - Epinotia bilunana (Foto Remco Vos)