2031-06-29 Struikelen over Zilverstrepen in het Soesterveen

Vlinders Eemland

Struikelen over Zilverstrepen in het Soesterveen

29 juni 2013, door Remco Vos


Het was lang geleden dat we mooi weer hadden tijdens een inventarisatie van het Soesterveen.

Ook vandaag was er niet veel zon maar het was droog en de temperatuur was goed. Dit liet zich ook blijken in de aantallen vlinders die we zagen.


Dick, Alrik en Remco gingen het Soesterveen in, Bettie en Violet gingen een rondje lopen in het bos Op Hees en De Wiek.

Direct bij het ingaan van het Soesterveen zagen we de eerste vlinders al. Binnen enkele meters zagen we een Bramenbladroller, Geisha, Grote appelbladroller, Witte en Bruine grijsbandspanner.


Geisha- Olethreutes arcuella - Dick Nagelhout


We gingen verder over het pad in het midden van het Soesterveen. Langs dit pad staan enkele pollen met bosbes, hierop vond Remco een verlaten mijn van de zeldzame Bosbesmineermot In Eemland is dit de 5e locatie waar deze soort is aangetroffen (Stompert, Op Hees, Monnikenbos, Wieksloot en Stulpheide). Een mijn is het spoor van een rupsje die zich een weg door een blad heeft gegeten.


Bosbesmineermot - Stigmella myrtillella, verlaten mijn - Remco Vos


Bij elke stap vlogen er vele kleine microvlinders op. Ze waren goed op de foto te zetten; het bleek de Gevlekte pedaalmot te zijn. Dit microvlindertje is zo’n 4,5 mm groot (of klein eigenlijk) en vliegt van mei tot en met juli.

Gevlekte pedaalmot - Argyresthia retinella - Remco Vos


We gingen van het pad af en liepen verder door het heide-/veengebied. Ook hier vlogen bij elke stap die we zetten vlinders op; ditmaal was het de Zilverstreep, een nachtvlinder uit de uilen familie. Van zowel de Gevlekte pedaalmot als de Zilverstreep zagen we vele tientallen exemplaren. Daarnaast was ook de Boskakkerlak talrijk aanwezig.


Zilverstreep - Deltote bankiana - Alrik Hoven


Aan het eind van het veengebiedje zou in deze periode van het jaar het Groot dikkopje kunnen zitten. En ja hoor, het duurde niet lang voordat we deze zagen. Het Groot dikkopje is makkelijk te onderscheiden van zwart-/geelsprietdikkopje door de lichte vlekken op de vleugels.

Helaas lieten de libellen en juffers het af weten; we zagen maar enkele azuurwaterjuffers en een vuurjuffer.


Groot dikkopje - Ochlodes sylvanus - Remco Vos


Op de terugweg vond iemand op een wilg een prachtige rups van een Witvlakvlinder. De rupsen hebben mooi gekleurde haarborstels, die variëren van geel tot bruinrood, en fel rode ‘wratjes’. Het is een gewone soort, maar altijd een genot om tegen te komen.

Rups Witvlakvlinder - Orgyia antiqua - Remco Vos


Zie voor meer foto’s:


Dick Nagelhout


Remco Vos


Violet Middelman


Grote parelmot - Glyphipterix thrasonella - Remco Vos