2013-07-21 Soesterveen - Eindelijk weer een Bruine metaalvlinder!

Vlinders Eemland

Soesterveen - Eindelijk weer een Bruine metaalvlinder!

21 juli 2013, door Violet Middelman


Na een korte nacht (zie verslag Nachtvlinderen bij Tony, 20-07-2013) liepen we om 9.00 uur alweer in het Soesterveen. De temperatuur lag al ruim boven de 20 graden en de zon scheen genadeloos op ons hoofd. Schaduw was sporadisch aanwezig. We verlieten het pad en liepen door het (momenteel aardig opgedroogde) hoogveen. We zagen een paar kleine, donkere vlindertjes vliegen. Metaalvlinders.

Overzicht (foto Violet Middelman)


Maar was het de Metaalvinder of de Bruine metaalvlinder ?

We hoopten op de Bruine metaalvlinder, een zeldzame soort die veelvuldig voorkwam op de heidegebieden van Eemland. In 2012 en 2013 hadden we ze echter niet meer waargenomen.


Bruine metaalvlinder - Rhagades pruni (foto Remco Vos)


Het verschil tussen de Metaalvlinder en de Bruine metaalvlinder is meestal goed te zien aan de kleur van de vleugels; metallic blauw/groen is de Metaalvlinder, donkerbruin tot zwart is meestal de Bruine metaalvlinder. Het beste kenmerk is echter wel of geen roltong. De Metaalvlinder heeft een mooie lange roltong waarmee hij/zij nectar uit bloemen kan opzuigen, de Bruine metaalvlinder heeft geen roltong, alleen maar een klein geel stompje op de plek waar anders de roltong zou hebben gezeten. De Bruine metaalvlinder kan daardoor dus ook geen nectar opnemen en eet in het stadium van imago (de vlinder) dus ook niet.

Bruine metaalvlinder- Rhagades pruni (geen roltong) (foto Remco Vos)


We waren zeer content met deze waarneming aangezien we er vorig jaar en dit jaar geen hadden gezien in de omgeving terwijl deze soort hier eerder vrij algemeen voor kwam.

Er was echter nog meer te zien, zoals de prachtige plantjes van het Ronde zonnedauw.

Kleine zonnedauw - Drosera intermedia (foto Violet Middelman)


We kwamen aan het eind van het Soesterveen, waar we eindelijk wat schaduw troffen. Remco zag iets de bomen in vliegen, maar zowel Remco als Peter konden het ongeïdentificeerde vliegende object niet terug vinden.

Waar is ie nu? (foto Violet Middelman)


Zie voor meer foto’s:


Remco Vos en Violet Middelman


Gehakkelde aurelia - Polygonia c-album (foto Remco Vos)