2012-08-12 Een succesvol uurtje

Een succesvol uurtje

12 augustus 2012, door Alrik Hoven


Waarschijnlijk heel herkenbaar: een drukke baan, sociaal leven, privéverplichtingen en een leuke hobby combineren kan een grote uitdaging zijn. Dat bleek ook afgelopen weekend weer. Daar waar anderen volop hebben genoten van Boomkikkers en nachtvlinders moest ik helaas verstek laten gaan. Ik moest het afgelopen zondag doen met een uurtje in de vroege ochtend. Om 8.00 uur ging de wekker om nog even van 9 tot 10 het vliegveld te bezoeken. Het zou een uurtje vol zeldzame soorten worden!


Vorige week werd ik namelijk via een tweet van waarneming.nl geattendeerd over Kommavlinders op deze plek. En aangezien ik, kersvers lid van de Vlinderwerkgroep, deze soort nog niet op mijn lijstje had staan kon ik het niet laten om daar even te gaan kijken. Getipt door waarneming start ik de zoektocht in de noord-westelijke hoek van het rangeerterrein Klik hier voor een aanduiding op Google


Mijn oog viel meteen op een paar blauwtjes en daartussen een opvallend vliegend vlindertje. Deze ging vrij snel zitten op één van de gele bloemen langs het asfalt. Zie het resultaat hieronder:


Kommavlinder - Hesperia comma (foto: Alrik Hoven)


Bingo! Zeldzame soort nummer 1. Ik heb één rondje om het rangeerterrein gelopen. Bij de noordoosthoek en het struik in het zuidelijke gedeelte van het terrein vond ik nog twee Kommavlinders. Wat een mooie score! Bij de locatie van de eerste Kommavlinder loopt een klein pad achter wat bosjes. Daar vond ik een mooie sabelsprinkhaan. Zeer beweeglijk en daarom niet mooi te fotograferen, maar het resultaat bleek op het waarneming.nl forum een zeldzame Sikkelsprinkhaan te zijn. Zeldzame soort nummer 2!


Sikkelsprinkhaan - Phaneroptera falcata (foto: Alrik Hoven)


Bij de derde Kommavlinder schoot een hagedis de heide in. Dat deed een aantal sprinkhanen opspringen. Eén daarvan viel op door de prachtige lichtblauw gekleurde vleugels. Dit leverde mij een deja-vu met een vergelijkbare ervaring vorig jaar in de Amsterdamse Waterleidingduinen: Blauwvleugelsprinkhanen! Zeldzame soort nummer 3!


Alleen bij het opvliegen zie je de blauwvleugels, tenzij je met je neus over het zand gaat. In “rust” zijn ze namelijk zeer goed gecamoufleerd, zoals je op onderstaande foto kunt zien.


Blauwvleugelsprinkhaan - Oedipoda caerulescens (foto: Alrik Hoven)


En toen was het bijna 10 uur. Ik heb me nog een kwartiertje vermaakt met de Icarusblauwtjes.


Icarusblauwtje 1 - Polyommatus icarus (foto: Alrik Hoven)


Mijn dag was al geslaagd, maar werd nog beter toen ik een donkere vlinder zag landen. Mijn eerste Eikenpage! De determinatie bleek nog lastig, doordat de ogen op de ondervleugel hun werk hadden gedaan (zie hieronder).

Eikenpage - Favonius quercus (foto: Alrik Hoven)


Kortom, al met al een zeer succesvol uurtje op de vliegbasis Soesterberg!

Icarusblauwtje 2 - Polyommatus icarus (foto: Alrik Hoven)