2012-07-04 Gele snuituil (terug) in Utrecht

Gele snuituil (terug) in Utrecht?!

door Violet Middelman


Op 4 juli 2012 hadden we op landgoed De Paltz een nachtvlinder gezien die we hadden benoemd als Lijnsnuituil, maar de waarneming was nog niet goedgekeurd op waarneming.nl. Aangezien dit een vrij makkelijk te determineren soort is, vroegen we ons af waarom de keuring uitbleef.


We besloten om de foto van de vlinder nog eens aan een nader onderzoek te onderwerpen. Met behulp van Vlindernet kwam Remco uit bij de Gele snuituil (Paracolax tristalis), een zeldzame soort die lokaal voorkomt in de duinen en op de zandgronden in het binnenland.


In Soest hebben we natuurlijk zandgronden en zou het best kunnen, ware het niet dat deze soort al 40 jaar niet in de provincie Utrecht was gezien. Dat deed ons twijfelen en dus vroegen we het na op het forum van waarneming.nl. Het verlossende antwoord volgde snel: “Klopt zeker!”. We waren maar wat blij met dit antwoord.


De waarneming is intussen goedgekeurd. Van Kars Veling van de Vlinderstichting kregen we de informatie dat er één waarneming uit Utrecht bekend is: dat was in 1972 in Doorn. In Brabant en Gelderland wordt de soort regelmatig gemeld op de bekende vliegplaatsen, maar voor Utrecht is dit een bijzondere vondst. De komende jaren hopen we de Gele snuituil vaker te vinden op De Paltz en omgeving en daarmee misschien zelfs een populatie vast te kunnen stellen.


Meer informatie over de Gele snuituil op Vlindernet.nl


Gele snuituil - Paracolax tristalis (foto Remco Vos)