2012-06-22 Nationale Nachtvlindernacht

Nationale nachtvlindernacht

26 juni 2012, door Violet Middelman


De Nationale Nachtvlindernacht is een jaarlijks terugkerend, landelijk evenement en werd dit jaar gehouden op 22 juni. Op meer dan 100 locaties in Nederland werden nachtvlinders gelokt.

Ook in Soest kon men nachtvlinders kijken: op landgoed De Paltz (Stichting Het Utrechts Landschap) had de vlinderwerkgroep van IVN Eemland 2 vanglakens met speciale lampen geplaatst en bomen ingesmeerd met een goedje dat nachtvlinders lokt, smeer.

Het licht hypnotiseert als het ware de nachtvlinders, ze komen op het licht af en gaan op het laken zitten zodat ze mooi te bekijken zijn. Smeer is een mengsel van o.a. stroop, bier of iets anders met alcohol en rot fruit. Nachtvlinders zijn er dol op.


Vanglaken met vlinders en het publiek (foto Violet Middelman)


Al snel kwamen de eerste vlinders op het laken zitten, een Oranje bruinbandspanner, een Plat beertje en Zilveren groenuil waren er als eersten. Het bleek gelijk dat nachtvlinders geen saaie bruine motjes zijn, maar juist de mooiste kleuren kunnen hebben.


Zilveren groenuil - Pseudoips prasinana (2 exemplaren) (foto Remco Vos)


Op het smeer kwamen maar weinig vlinders af, iets dat landelijk het geval was. Maar het licht werkte goed want naast de vele mooi gekleurde vlinders, kwamen er ook vlinders met een dierennaam, zoals de Witte tijger, Geel beertje en Eekhoorn.


Witte tijger - Spilosoma lubricipeda (foto Monique van Buuren)


Er kwamen twee forse vlinders op het licht af, allebei druk fladderend met hun vleugels. Het waren Dennenpijlstaarten, de grootste vlinders die we die avond zagen. Het zijn indrukwekkende vlinders.


Dennenpijlstaart - Sphinx pinastri (foto Peter van der Wijst)


Steeds meer vlinders gingen op het laken zitten. In totaal hebben we meer dan 45 soorten gezien. Een vrij klein vlindertje, mooi rood van kleur kwam aan het eind van de avond. Met de mooie naam Rozenblaadje.


Rozenblaadje - Miltochrista miniata (foto Dick Nagelhout)


Om 1:00 uur kwam er een eind aan het vlinderfeest, het was tijd om het landgoed te verlaten. We kunnen terugkijken op een gezellige en geslaagde Nachtvlindernacht!


Koperuil - Diachrysia chrysitis (foto Remco Vos)


Zie voor meer foto’s:


Dick Nagelhout


Violet & Remco


Eekhoorn - Stauropus fagi (foto Peter van der Wijst)