2012-03-15 Nachtvlinderen op Op Hees

Nachtvlinderen op Op Hees 

15 maart 2012, door Violet Middelman


Het voorjaar komt er aan, de temperaturen stijgen. Tijd om weer eens nachtvlinders te lokken met smeer. We vroegen toestemming aan Natuurmonumenten om op hun terrein te smeren en konden na akkoord aan de slag. Een half uur voor zonsondergang smeerde Remco een stuk of 15 bomen in met smeer. We gebruikten 2 soorten smeer: een mengsel van 50% rode wijn en 50% suiker, en een mengsel van o.a. stroop, overrijp fruit en alcohol.


Dubbelstipvoorjaarsuil - Perigrapha munda (Foto: Remco Vos)


Rond kwart over zeven ’s avonds kwamen de eerste nachtvlinders aan ‘tafel’, ze smikkelden van de zoete lekkernijen op de boomstammen. Je kon mooi zien hoe hun roltongetjes werkten. Op elke boom zaten wel een paar vlinders, soms meerdere soorten bij elkaar waardoor we mooi de verschillen konden laten zien. Er kwamen veel Kleine voorjaarsuiltjes, Grote voorjaarsspanners, Tweestreepvoorjaarsuiltjes, Bosbesuiltjes, Wachtervlinders en Dubbelstipvoorjaarsuiltjes op de traktatie af. Ook de Gewone spikkelspanners lieten zich goed lokken, forse vlinders in vergelijking met bijvoorbeeld de Kleine voorjaarsuil.


Kleine voorjaarsuil - Orthosia cruda (Foto: Remco Vos)


Er was 1 vlindertje die we niet direct een naam konden geven. Het was een heel mooi beestje; licht van kleur met licht bruingrijze vlekken, stippeltjes en streepjes. Thuis zijn we op het internet gaan speuren en kwamen uit op de Variabele voorjaarsuil, zoals de naam al aangeeft een zeer variabel vlindertje.


Variabele voorjaarsuil - Orthosia incerta (Foto: Remco Vos)


Op het smeer kwamen zoals gebruikelijk ook pissebedden, kevers en hooiwagens af. Bij de laatste controleronde werd Remco z’n aandacht getrokken door een forse hooiwagen. Hij kreeg de hooiwagen goed op de foto en kwam thuis tot de determinatie Voorjaarshooiwagen - Rilaena triangularis, al was er wel enige twijfel. Als snel kregen we de reactie dat het misschien wel eens om de zeer zeldzame Platybunus pinetorum kon gaan. Deze soort is bezig met een opmars in Nederland, en de vondst in Soest zou weer een nieuwe locatie van ons land betekenen. De soortnaam werd bevestigd door een specialist op het forum van Waarneming.nl, waarmee Soest dus weer een geleedpotige rijker is.


Platybunus pinetorum (Foto: Remco Vos)


Resultaten nachtvlinders:

18 Kleine voorjaarsuil - Orthosia cruda

13 Grote voorjaarsspanner - Agriopis marginaria

7 Bosbesuil - Conistra vaccinii

6 Tweestreepvoorjaarsuil - Orthosia cerasi

6 Wachtervlinder - Eupsilia transversa

4 Dubbelstipvoorjaarsuil - Perigrapha munda

3 Gewone spikkelspanner - Ectropis crepuscularia

1 Zwartvlekwinteruil - Conistra rubiginosa

1 Gewone kaartmot - Agonopterix heracliana

1 Scherphoekvedermot - Amblyptilia acanthadactyla

1 Variabele voorjaarsuil - Orthosia incerta


Resultaten spinnen en hooiwagens (geleedpotigen):

1 Anyphaena accentuata (Struikspin)

1 Coelotes terrestris (Gewone bostrechterspin)

1 Platybunus pinetorum Lees hier meer over deze soort