2010-07-04 Weer een bijzonder microvlindertje, vervolg

Vlinders EemlandWeer een bijzonder microvlindertje, vervolg

4 juli 2010, door Violet Middelman en Remco Vos


Op 4 april 2010 zonden wij een stukje in voor deze site getiteld “Weer een bijzonder microvlindertje”. Het ging over een klein rupsje dat we in de klimop in onze tuin hadden ontdekt, de 1e waarneming van een Gemarmerde drievlekbladroller (Lozotaenia forsterana) in de provincie Utrecht.


We schreven dat de kans klein was dat we de vlinder later zouden zien vliegen omdat deze soort ’s nachts vliegt en niet echt groot is. Maar hoera, ook het imago (de vlinder zelf) zat op 25 juni jl. in onze tuin en liet zich redelijk gewillig op de foto zetten!

Graag stellen we u voor aan de vliegende vorm van de Gemarmerde drievlekbladroller:Ze zijn ongeveer 1 cm groot, misschien 1,5 cm. Bovenstaande zit op een blaadje van de Marjolein te slapen. We zijn erg blij dat we niet alleen de rups hebben gezien maar nu ook het volwassen vlindertje! De 2e waarneming in Utrecht (de eerste was dus ‘onze’ rups). We hopen dat de soort zich in Soest e.o. zal verspreiden en zijn benieuwd of meer mensen deze vlinder hebben gezien.