2014-01-12 Sleedoornpage- eitjes zoektocht te Soest

Vlinders Eemland


Sleedoornpage-eitjes zoektocht 2014 te Soest

Zondag 12 januari 2014. door Violet Middelman

 

Na een extreem zachte periode zonder nachtvorst, was dit de eerste nacht dat het licht had gevroren. Veel takken waren wit van de rijp, wat niet echt bevorderlijk is als je naar kleine, witte eitjes zoekt.

Gelukkig waren niet alle takken met rijp bedekt en konden we, terwijl we op de hulptroepen wachtten, maar liefst 5 eitjes ontdekken. Goed begin van de dag!

Berijpte takken - Violet Middelman

 

De ‘hulptroepen’ arriveerden al snel en bekeken de eitjes nog even voor ze zelf aan de slag gingen.

Henk Groenewoud was aanwezig om opnames te maken voor zijn documentaire ‘Natuur in en om de stad”. Er werd druk gezocht, gesnoeid en gefilmd.

Filmen - Violet Middelman

 

Regelmatig riep er iemand dat ie een eitje had gevonden. Langzaam maar gestaag liep het aantal gevonden eitjes op. Veel eitjes werden gevonden bij het gedeelte waar begin 2012 veel oude Sleedoornstruiken zijn terug gezet (tot aan de grond afgesnoeid). De jonge struiken hadden blijkbaar grote aantrekkingskracht op de Sleedoornpagevrouwtjes.

 

Speuren - Violet Middelman

 

Terwijl er steeds meer eitjes werden gevonden was ‘ons Jan’ in gevecht met de bramenstruiken. Begin 2013 hadden we daar ook al heel veel braam weg gesnoeid, maar dat was natuurlijk weer flink gegroeid.


Resultaat snoeiwerk - Violet Middelman

 

Na zo’n 1,5 uur zoeken was het de hoogste tijd voor koffie, thee of chocomel en een lekkere koek. Even de ogen en de rest van het lichaam laten ontspannen, want dat intensieve speuren is best vermoeiend.

Pauze - Violet Middelman

 

Een uurtje later, rond half één, vertrokken we om in een warm huis te gaan genieten van een heerlijke bak soep. Vlak voordat we zover waren vertelde Sicco Ens (Vlinderstichting) hoe ooit het eerste eitje in Soest was gevonden: “Iemand hield een takje omhoog en zei ‘volgens mij zit daar een eitje’. “ Sicco pakt tijdens zijn verhaal een tak, bekijkt deze en was even stil. “Er zit hier echt een eitje!" riep hij. Dit was eitje nr. 35 voor de tussenstand.

 

Duo eitje - Violet Middelman

 

Bij Corry Heus werden we weer warm ontvangen. Soep, brood, melk en sinaasappelsap stonden klaar.

Iedereen plofte neer met een bak soep, waarmee de energie en warmte weer terug kwamen. Voldaan konden we daarna verder met het zoeken naar de eitjes.

Soep - Violet Middelman

 

Na de pauze vonden we aan het begin van de Sleedoornhaag nog 5 eitjes. Die hadden we ’s ochtends met z’n allen, waarschijnlijk door de rijp, blijkbaar volledig over het hoofd gezien!

In het laatste gedeelte moesten we goed zoeken om nog meer eitjes te vinden. Een paar jaar geleden zagen we hier de meeste eitjes, maar de jonge struikjes zijn intussen al uitgegroeid tot forse struiken.

In overleg met Gemeente Soest gaan we kijken hoe we de locatie aantrekkelijk en geschikt kunnen houden voor de Sleedoornpage.

 

Verder Speuren - Violet Middelman

 

We moesten heel goed zoeken. We vonden wederom eitjes op struiken die al goed gecontroleerd waren, wat maar weer aangeeft dat het echt een monnikenklus is. Onze telling gaf 60 eitjes aan, maar de telling van Sicco Ens (Vlinderstichting) kwam uit op 64 eitjes!

Vorig jaar hadden we met 59 eitjes een record voor Soest. Nu dus een nog betere score. Het zou leuk zijn als we de komende jaren de populatie verder zien groeien.

 

Duo eitjes met vinger (ter illustratie van de grootte) - Alma Dijkgraaf

 

Met 64 eitjes van de Sleedoornpage zijn we erg content!

Hopelijk zien we in de nazomer de imago’s vliegen.

 

Zie voor meer foto’s & filmpjes:


Foto´s Violet en Remco
Filmpje Violet en Remco Speuren naar eitjes


Filmpje Violet en Remco Goudvink