2018-04-20 & 21 Zomer in het voorjaar

Zomer in het voorjaar

20 & 21 april 2018, door Violet Middelman


En opeens was het zomer! Tijd om zoveel mogelijk nachtvlinders te lokken. Een paar mooie dagen, daar moesten we het van nemen. De Paltz en de Vliegbasis stonden op het programma, interessante locaties met kans op leuke soorten.


We hadden niet echt grote verwachtingen zo vroeg in het jaar, maar waren wel heel blij met het mooie weer, en daardoor de mogelijkheid om lekker nachtvlinders te lokken. Het was nog niet gelukt om een sleutel te krijgen voor het toegangshek van de Paltz, dus we moesten e.e.a. sjouwen. Niet te ver bij het hek vandaan dus. Jammer, maar voor deze keer een goede optie.


Opstelling (foto Violet Middelman)


Het duurde even voordat er nachtvlinders op ons laken kwamen zitten. O jee, zou het wel wat worden vanavond? Vooruit, de eerste dwergspanners kwamen al op het laken zitten, maar waar bleven de micro’s en de grotere macro’s? Langzaam maar zeker kwam het op gang, steeds meer soorten verzamelden zich in de spotlights. De Maantandvlinder blijkt volgens de statistieken een goed jaar te hebben, en dat konden we ook zeker merken, maar liefst 10 exemplaren melden zich.


Maantandvlinder - Drymonia ruficornis (foto Violet Middelman)


Het begin van de avond mocht dan rustig zijn geweest, het laken raakte steeds voller. OK, veel dwergspanners, maar toch ook steeds meer andere soorten. Ons eerste Waaiermotje voor dit jaar, altijd mooi. Een Dennenuil, een Dennenspanner, een Wachtervlinder, gewone soorten maar wel leuk.

Opeens zat er een microotje, die kenden we nog niet! Het was een Meidoornplatlijf, wat een mooie tekening!


Meidoornplatlijf - Semioscopis steinkellneriana (foto Remco Vos)


Naast de soorten die we de afgelopen avonden al hadden gezien kregen we toch ook nog bezoek van wat nieuwe soorten zoals een Beukeneenstaart, een Berkeneenstaart, een Aangebrande spanner en 2 Vroege visstaartjes. Leuk! Mooi kleurig was de Halvemaanvlinder. Deze soort houdt zijn vleugels vaak half open, maar zowel met open als met dichte vleugels is deze vlinder goed te herkennen aan het witte/zilvervormige halvemaan-tekentje en daarbij hebben ze ook een kenmerkende donkere vlek bij de achterrand van de achtervleugels.


Halvemaanvlinder - Selenia tetralunaria (foto Remco Vos)


Een andere microvlinder die zich liet bewonderen was de Eikenpurpermot. Dit zijn schitterende vlindertjes, ze hebben zulke mooie kleuren, bijna metallicachtig en zien er bij verschillende belichting anders uit, het is maar net hoe de schubben het licht reflecteren. Met prachtig blauw-paarse en roze schubben knallen ze de tent uit, hoe klein ze ook zijn.


Eikenpurpermot - Dyseriocrania subpurpurella (foto Violet Middelman)


Er kwam iets groots aangevlogen, ga eens rustig zitten zodat we je kunnen bewonderen! Het was al snel duidelijk: harig en met een karakteristieke tekening en houding: een Eikentandvlinder. Dit was voor ons de eerste dit jaar, en dat klopt ook wel want de piektijd ligt in mei.


Eikentandvlinder - Peridea anceps (foto Remco Vos)


We vangen toch al een paar jaar nachtvlinders met licht, meestal in dezelfde gebieden in en rondom Soest, maar toch kregen we deze avond weer een nieuwe soort voor ons op het laken, de Dunvlerkspanner. Het zijn duidelijk getekende vlinders, dus die hebben we eerder ook echt niet over het hoofd gezien. De soort doet het wel goed dit jaar, wordt regelmatig gezien. Wij hadden er deze avond zomaar 3 op het laken!


Dunvlerkspanner – Lycia hirtaria (foto Remco Vos)


Het was een prachtige avond, het laken zat behoorlijk vol! OK, vooral vol met dwergspanners, maar toch hadden we zo’n 30 soorten nachtvlinders, niet verkeerd voor een avond in april.


Vol laken (foto Violet Middelman)


Zaterdag was weer een heerlijke dag met veel zon en temperaturen wederom boven de 20 graden. ’s Avonds gingen we naar de Vliegbasis, waar we eigenlijk nog op meer soorten hoopten dan we op de Paltz hadden gezien. Maar ja, van te voren weet je nooit wat de avond gaat brengen. Ook nu duurde het even voor de nachtvlinders begonnen te vliegen. Ook deze avond weer veel dwergspanners en meer van de soorten die we afgelopen avonden hadden gezien. Het was weer genieten, maar we misten nog wat soorten die we de dag ervoor op de Paltz wel hadden gezien. Aangezien beide gebieden op elkaar aan sluiten viel dat op, zeker omdat we op de Vliegbasis meestal de meeste soorten zien.


Een soort die we al meer dan een jaar niet hadden gezien (en waar we ons ook over verbaasd hebben) was de Berkenbrandvlerkvlinder. Deze soort is algemeen en lijkt enorm op zijn neefje de Brandvlerkvlinder, maar we hadden beide soorten in 2017 gewoon niet gezien. Het verschil tussen beide soorten zit hem o.a. in de lengte van de witte wig, bij de Berkenbrandvlerkvlinder is deze korter en dikker dan bij de Brandvlerkvlinder. Langere naam, kortere wig, ezelsbruggetje.


Berkenbrandvlerkvlinder - Pheosia gnoma (foto Violet Middelman)


Verder was het dus veel van hetzelfde, maar wat heerlijk dat we een paar mooie, zomerse dagen hadden kunnen benutten om nachtvlinders te lokken. Hopelijk komen er dit jaar nog vele mooie avonden en nachten, maar deze hebben we in ieder geval in de zak!


Weegbreemot - Pyrausta despicata (foto Remco Vos)