2015-07-26 Een kleurrijke inventarisatie op de Stulpheide

Een kleurrijke inventarisatie op de Stulpheide

26 juli 2015, door Violet Middelman


Vandaag wilden we de Stulpheide weer eens inventariseren op dagvlinders, nachtvlinders en andere insecten. Gisteren was er de zwaarste zomerstorm sinds het begin van de weersmetingen in 1901, de hele dag regen en forse wind. Maar vandaag scheen de zon en waren alle beesten, waaronder ook wij mensen, blij om zich weer even aan de zon te mogen laven. We konden het aantal waarnemingen amper bijhouden.


Speuren op de Stulp (Foto Violet Middelman)


We begonnen de inventarisatie met een mooie man Citroenvlinder. Het verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes Citroenvlinder is goed te zien aan de kleur: een mannetje is echt frisgeel van kleur, de vrouwtjes zitten meer tussen wit en geel in. Ook zagen we een aantal vrouwtjes Boomblauwtje die eitjes aan het afzetten waren op de Struikheide. En ja, je ziet waar ze bezig zijn met eitjes afzetten, maar vind dat eitje maar weer eens terug…


Boomblauwtje - Celastrina argiolus (foto Alma Dijkgraaf)


Ook de libellen waren blij met het zonnetje dat heerlijk scheen. Grote keizerlibellen waren niet te missen, maar de gelige heidelibellen behoefden wat meer aandacht. Wel of geen snor, zwarte poten of niet? Gelukkig hadden we Jelly Libellie in ons gezelschap, dus dat kwam helemaal goed met de determinaties. Vooral de Steenrode heidelibel bleek vrolijk en masse rond te vliegen.


Steenrode heidelibel - Sympetrum vulgatum (Foto  Dick Nagelhout)


De nachtvlinders waren ook lekker actief. De Gewone heispanner vloog veel, maar ook verschillende soorten grasmotten volgen telkens op als je een stap verzette. Net zoals de vele kleine sprinkhaantjes. De vele Zuringspanners echter brachten extra kleur tijdens deze inventarisatie.


Zuringspanner - Lythria cruentaria (Foto Remco Vos)


Wat betreft de dagvlinders stak de Kleine vuurvlinder de kroon, ze zaten werkelijk overal! Allemaal bewaakten ze hun eigen territorium van een paar vierkante meters, prachtig! En hoe kan het ook anders, als er zoveel rond vliegen, dan moet je toch ook de ontmoeting tussen mannetje en vrouwtje tegen komen. Dat is Corry gelukt.


Kleine vuurvlinder  -Lycaena phlaeas  (Foto Corry Heus)


Distels die in bloei staan zijn enorm interessant. Ze lokken vele soorten vlinders, maar ook bijtjes, hommels en kevers komen er graag van de nectar drinken. Vandaag hadden we mazzel met een Gedeukte gouden tor (?) die zich tegoed deed aan de nectar. Dit zijn voor Nederlandse begrippen forse kevers, en met een prachtige kleur en tekening.


Gedeukte gouden tor -  Protaetia metallica (?) – (Foto Violet Middelman)


Naast de vele grasmotten (welke ook heel mooi kunnen zijn), de vele Gewone heispanners (ook mooi) en de vele Bruine zandoogjes kwamen we gelukkig nog meer soorten moois tegen. Neem de algemene Lieveling, dat blijft een genot om te zien.


Lieveling - Timandra comae (Foto Remco Vos)


Naast alle kleurrijke beesten kwamen we ook een diepzwart gekleurde keverlarve tegen, de larve van Silpha carinata, een soort aaskever. Met ruim 2 cm is dit een behoorlijk forse keverlarve.


Silpha carinata (Foto Alma Dijkgraaf)


Maar ook een Mierenleeuw is het vernoemen waard. Mierenleeuwen bouwen als larve een trechtervormig gat in het zand, als er een diertje inloopt zijn ze de klos en vallen ten prooi aan de Mierenleeuwlarve. Maar als je dan een volwassen exemplaar te zien krijgt, een imago, dan denk je in eerste instantie aan een vreemd soort juffertje. Als je goed kijkt zie je dat je met iets anders van doen hebt, namelijk een imago Mierenleeuw. In dit geval een Gevlekte mierenleeuw.


Gevlekte mierenleeuw - Euroleon nostras (Foto Remco Vos)


Iets voor 4 uur ’s middags begon het zachtjes te regenen. We zochten de distels nog even af op vlinders en kevers. Hier zagen we het eerste dikkopje van de dag, een Groot dikkopje. Toch fijn voor de afwisseling!


Groot dikkopje – Ochlodes sylvanus (Foto: Violet Middelman)


Zie voor meer foto’s:


Alma Dijkgraaf


Corry Heus


Violet Middelman & Remco Vos




Mierenhoop op de Stulp (Foto Alma Dijkgraaf)