2015-03-08 De eerste lentedag op De Stompert

De eerste lentedag  op De Stompert

8 maart 2015, door Violet Middelman


14 graden en een heerlijk warm voorjaarszonnetje, de eerste echte lentedag van 2015.

Het leek ons de ultieme dag om de eerste geparasiteerde zandbijtjes op De Stompert aan te treffen.

Met een klein groepje speurden we de grond af naar slome bijtjes, maar we zagen er geen. Er vloog een zandbij langs die in het net gevangen werd. Het was een mannetje Grijze zandbij, tussen de tergieten (de achterlijfssegmenten zeg maar) zat een holte, de plek waar eerder de larve van een mannetje Stylops (parasiet) had gezeten.

Zie voor meer info, een verslag uit 2012


Grijze zandbij - Andrena vaga (Violet Middelman)

Grijze zandbij - Andrena vaga (Violet Middelman)


Tijdens het zoeken naar beestjes op de grond zagen we enkele Bruine winterjuffers opvliegen, verstoord door onze aanwezigheid. Een Citroenvlinder vloog voorbij. Ja hoor, de lente was begonnen!

Mijn neefje van 6,5 jaar oud, was vandaag ook mee. Trots als een pauw met zijn loepje, vangpotje en beestjes-bewaar-kasje. En nog trotser toen hij zijn ‘eerste beest’, een wants, had gevangen! Nog een leuke wants ook trouwens, een Chlorochroa pinicola.


Jonge onderzoeker in spe (Remco Vos)


Ik dacht dat er een klein plukje mos door de wind over het pad werd geblazen, maar wierp er nog eens een nadere blik op. Het was niet de wind waardoor het ‘plukje mos’ werd bewogen, het bleek een rupsje van de Sierlijke zakdrager te zijn. De Sierlijke zakdrager is een micronacht-vlinder, die als rupsje in een eigen gebouwd zakje leeft. Het zakje is een veilig en gecamoufleerd omhulsel waar het rupsje zich bij gevaar in terug trekt. Als het rupsje aan de wandel gaat, zit het grootste deel van zijn lijfje in het zakje, welke hij met zich mee draagt.


Sierlijke zakdrager - Proutia betulina (Violet Middelman)


We liepen nog een rondje over de hei en zagen daar verschillende rupsen van de Hageheld, heerlijk zonnend op de takjes van de Struikheide. Ook de Zandhagedissen genoten van een zonnebad.

De rupsen van de Hageheld overwinteren in de strooisellaag, en komen bij de eerste zonnige dagen van het jaar weer in actie.


Hageheld - Lasiocampa quercus  (Remco Vos)


Zie voor meer foto’s:

Violet en Remco