2014-10-18 Op Hees, Nachtvlinders op smeer

Nachtvlinders op smeer, Op Hees

18 oktober 2014, door Violet Middelman


Door het aanhoudende mooie nazomerweer zijn er nog aardig wat dagvlinders te zien, maar vandaag gingen we voor de nachtvlinders. Het was een extreem warme dag en het zou niet veel afkoelen, een ideale avond dus om nachtvlinders met smeer te lokken.


In de loop van de middag was het zo’n 24 graden en toen we ’s avonds bij de Turfweg te Soest aankwamen was het nog steeds 21 graden! Remco had ruim 30 bomen ingesmeerd en -gespoten met smeer en een wijnmengsel. Smeer maak je van o.a. stroop, bier en overrijp fruit, het wijnmengsel bestaat uit een 50/50 mengsel van goedkope rode wijn en suiker. Nachtvlinders, maar ook pissebedden, hooiwagens en kevers zijn gek op zo’n gratis borreltje. Deze avond waren er vooral Bosbesuilen op af gekomen, we hebben maar liefst 55 exemplaren geteld. Deze soort overwintert als vlinder.


Bosbesuil - Conistra vaccinii (foto Remco Vos)


Een enkele Wachtervlinder was zich ook komen laven aan de wijn. Deze nachtvlinder heeft op de vleugels een kenmerkende stip zitten, variërend van kleur, van wit tot oranje. Het is een soort die als vlinder overwintert en op niet al te koude avonden te lokken is met smeer en licht.

Wachtervlinder - Eupsilia transversa (foto Remco Vos)


Sommige nachtvlinders waren niet op het smeer afgekomen maar zaten relaxed op de bladeren van de bramen in de berm. Het Rozenblaadje is een soort die over het algemeen tot half september vliegt, maar door het mooie weer vliegen ze dit jaar zelfs op 18 oktober nog rond. Het Rozenblaadje overwintert als rups, dus deze late vlindertjes zullen nu nog eitjes afzetten, waaruit nog voor de winter rupsjes zullen komen.

Rozenblaadje - Miltochrista miniata (foto Remco Vos)


Naast de zeer herkenbare nachtvlinders zaten er ook een paar tussen die we niet direct op naam durfden te brengen. Het waren herfstuilen, maar welke? De verschillende soorten kunnen flink op elkaar lijken, niet zo makkelijk dus. Het is een kwestie van goed op de foto zetten en thuis vergelijken. Het lijkt er op dat we in ieder geval 2 verschillende soorten herfstuilen hadden. De Geelbruine herfstuil overwintert als eitje.

Geelbruine herfstuil - Agrochola macilenta (foto Remco Vos)


De Geelbruine herfstuil lijkt zeer sterk op de Zwartstipvlinder. Het verschil zit hem o.a. in de grondkleur van de vleugels, maar wij vinden het nog niet echt makkelijk om beide soorten van elkaar te onderscheiden. Ook de Zwartstipvlinder overwintert als eitje.

Zwartstipvlinder  - Agrochola lota (foto Remco Vos)


Naast nachtvlinders, hooiwagens, kevers en pissebedden waren er ook een aantal Hoornaars op het smeer afgekomen. Het blijven indrukwekkende beesten door hun grootte. Gelukkig zijn ze niet agressief, tenzij je in de weg staat. We waren dus wel voorzichtig, want een steek van een Hoornaar is geen pretje. Er waren ook een paar Piramidevlinders en herfstspanners, ook weer nachtvlinders die sterk gelijkende soorten hebben, en dus lastig op naam te brengen zijn. Gelukkig zijn er ook nog soorten die wat makkelijker zijn, zoals de Hopsnuituil. Ook deze soort overwintert als vlinder.

Hopsnuituil - Hypena rostralis (foto Remco Vos)


De mooiste nachtvlinder die op ons smeer was afgekomen was toch wel de Meidoornuil. Het is een redelijk opvallende vlinder met een prachtige groene gloed. We zagen 4 van deze schoonheden, welke als eitje de winter doorgaat.

Meidoornuil - Allophyes oxyacanthae (foto Remco Vos)


Zie voor meer foto’s:


Violet & Remco (waarneming.nl)



Het was een succesvolle avond, met zeker 9 soorten nachtvlinders, een paar rupsen en zelfs een pad.

Pad – Bufo bufo (foto Remco Vos)