2014-04-27 Monnikenbos, natte nachtvlinderrupsen

Monnikenbos, natte nachtvlinderrupsen

27 april 2014, door Violet Middelman


Gedurende de hele ochtend viel de regen gestaag neer, en ook toen we om 13.00 uur in het Monnikenbos op pad gingen was er nog geen verandering. We wisten niet wat we konden verwachten, op een paar natte rupsen na. Na 2 uur speuren waren we behoorlijk nat geregend, maar we hadden mooie beestjes gezien, zelfs meer dan verwacht.


Het was weer eens iets anders; speuren naar vlinders en rupsen terwijl de regen onophoudelijk bleef vallen. Eerst twijfelden we nog of het wel zin zou hebben om op pad te gaan, maar rupsen zijn er altijd wel. Dus besloten we om de inventarisatie toch door te laten gaan. Met z’n viertjes liepen we gemoedelijk door de regen, de bermen afspeurend naar rupsen en andere leuke beestjes. Op een akker stonden wat koolachtige planten te bloeien, waar we tientallen Koolwantsen op vonden. De Koolwants heeft 2 kleurvormen; 1 met rode en 1 met witte stippen.


Koolwants - Eurydema oleracea (foto Violet Middelman)


Naast de vele Koolwantsen zagen we ook een aantal kleine lieveheersbeestjes. Ze leken op het 7-stippelig lieveheersbeestje, maar waren net een tikje kleiner en hadden maar 5 stippen. De bovenste 3 stippen vielen goed op, maar achteraan de vleugels bevonden zich 2 onopvallende kleine stipjes. Het waren dus 5-stippelige lieveheersbeestjes.

5-stippelig lieveheersbeestje - Coccinella quinquepunctata (foto Violet Middelman)


We kwamen bij het heideveldje waar we tientallen Gewone heispanners boven de heide zagen vliegen. Als je beter keek zag je de vlinders ook in de Struikheide hangen, ietwat beschut tegen de regen. De eerste harige rupsen lieten ook niet lang op zich wachten; door de regendruppels in hun vacht vielen ze extra op. De rupsen die we tegenkwamen waren joekels van Hagehelden, vrijwel klaar om te gaan verpoppen.

Hageheld - Lasiocampa trifolii (foto Corry Heus)


Tot onze grote verrassing zagen we niet alleen rupsen van de Hageheld maar ontdekten we ook een natte rups van de Grauwe borstel. Voor het eerst sinds 2010 dat we op deze locatie weer rupsen van deze zeldzame soort tegenkomen. Altijd fijn om bevestiging te krijgen dat een populatie nog steeds stand houdt. Uiteindelijk vonden we 3 rupsen van de Grauwe borstel.


Grauwe borstel - Dicallomera fascelina (foto Remco Vos)


Met z’n viertjes speurden we het heidegebiedje af. Ger-Jan vond waar we naar zochten; een imago (vlinder) van de Kleine nachtpauwoog. We hadden al eitjes gezien van deze soort, dus het was te verwachten dat we een imago konden tegen komen. Maar ja, het vinden is een sport op zich, waar Ger-Jan met vlag en wimpel voor slaagde, hulde!

Nachtpauwoog - Saturnia pavonia (foto Violet Middelman)


Na nog vele Gewone heispanners en rupsen van de Hageheld liepen we terug naar de auto’s. Het was wat zachter gaan regenen, en de zon deed zelfs een moedige poging om door de wolken heen te breken. Gingen we naar huis of nog even verder zoeken bij het andere gedeelte van het Monnikenbos? Mwah, we waren toch al nat, nog even snel een kijkje nemen kon geen kwaad. En dat was niet voor niets. Al struinend door het gebied zagen we diverse vlindertjes opvliegen. Eén vlindertje vloog op om iets verderop onder een berkenblad te schuilen. Het bleek een Klaverblaadje te zijn, een nachtvlinder met een mooie tekening.


Klaverblaadje - Macaria notata (foto Remco Vos)


Er vlogen een aantal prachtig gekleurde Zuringspanners rond, en Remco vond ook wat micro’s.


Op de terugweg vloog er een vlindertje op, en na een korte achtervolging konden we zien dat het om een kersverse Mi-vlinder ging. Wat een prachtige vlinders zijn dat toch! Een mooie afsluiter van deze regenachtige inventarisatie!

Mi-vlinder - Callistege mi (foto Violet Middelman)


Zie voor meer foto’s:


Corry Heus


Remco Vos en Violet Middelman


Speuren in de hei (foto Violet Middelman)