2013-09-06 Nationale Nachtvlindernacht 2013

Nationale Nachtvlindernacht 2013

06 september 2013, door Violet Middelman


De 9e Nationale Nachtvlindernacht alweer. Door het hele land werden nachtvlinders gelokt, ook de Vlinderwerkgroep van IVN Eemland verzorgde die avond een activiteit bij de Kuil van Drakensteijn te Baarn, vlak bij de Lage Vuursche. Er waren twee witte lakens met een felle lamp opgezet en in het aangrenzende bos werden enkele bomen met ‘stroop’ besmeerd (“smeer”).


Lakens (foto Violet Middelman)


Vanaf 20.30 uur arriveerden de eerste bezoekers. De zon was nog maar net onder, de vlinders lieten nog even op zich wachten. In het bos was het al wat donkerder, dus werd er alvast een kijkje genomen bij het “smeer”. Hier zaten al aardig wat vlinders te snoepen van het zoete, licht alcoholische drankje. De Piramidevlinders waren met stip in de meerderheid, met de Huismoeder op 2e plaats.


De Piramidevlinder heeft een sterk gelijkende soort: de Schijnpiramidevlinder. De soorten zijn soms uit elkaar te houden door de vleugeltekening, maar dat zijn vaak subtiele verschillen.

Piramidevlinder
Schijnpiramidevlinder

Piramidevlinder & Schijnpiramidevlinder (foto Remco Vos)


Vanaf een uur of negen kwamen er vlinders op het licht af: ze gingen op het laken zitten en lieten zich mooi bekijken. Een uur later was het al een stuk drukker, er was toen genoeg te zien: kleine en grote nachtvlinders en met verschillende kleuren en vleugeltekening.


De Appeltak was een opvallende verschijning door zijn licht groene kleur.

Appeltak (foto Violet Middelman)


Nachtvlinderen vergt enig geduld en lang opblijven: hoe later hoe meer nachtvlinders èn meer soorten.


De Agaatvlinder landde op een van de lakens: een vlinder die je makkelijk kan herkennen aan de afwijkende vorm van de vleugels (als de vlinder in rust zit).

Agaatvlinder (foto Monique van Buuren)


Naast het lastige duo Piramide- en Schijnpiramidevlinder troffen we ook meerdere sparspanners aan. Ze zaten op de lakens, de vleugels langs het lichaam en het achterlijfje fier omhoog gestoken. Bij deze spanners blijken we zelfs te maken te hebben met maar liefst 3 soorten die op elkaar lijken; de Sparspanner, de Schijn-sparspanner en de Naaldboomspanner.


Schijn-sparspanner
Sparspanner of Naaldboomspanner (een zgn. verzamelsoort)

Schijn-sparspanner / Sparspanner of Naaldboomspanner (foto Remco Vos)


Intussen werd er ook weer een rondje langs het smeer gedaan. Ook deze keer zaten er veel Piramidevlinders en Huismoeders. De Huismoeder lijkt veel op de Volgeling, maar heeft 2 zwarte puntje in de vleugeltip. Je moet het maar weten. Een iets makkelijker te herkennen soort is de Schimmelspanner. Klinkt vies, maar ziet er best mooi uit.

Schimmelspanner (foto Remco Vos)


Het was een koude en vochtige avond, waardoor er waarschijnlijk ook wat minder vlinders zijn langs gekomen dan verwacht. Toch viel het niet tegen: genoeg mooie soorten en veel variatie. Deze Braamvlinder was zeker de moeite waard.


Braamvlinder (foto Peter van der Wijst)


In totaal hebben we 43 soorten nachtvlinders gezien en ongeveer 145 exemplaren.


Ongeveer 25 mensen kwamen naar de nachtvlinders kijken, plus 8 leden van de werkgroep.


Al met al een goede opkomst en een leuke avond.

.

Bruine snuituil, bedekt met dauwdruppels (foto Remco Vos)