2013-07-14 De Stulp – Veel te zien onder een krentenboompje

De Stulp – Veel te zien onder een krentenboompje

14 juli 2013, door Violet Middelman


Vandaag gingen we struinen over De Stulp, zoals altijd op zoek naar vlinders.

In de Struikheide zaten veel spinseltjes met daarin kleine rupsjes die door het spinseltje heen en weer schoten, de rupsjes van de Heidepistoolmot.

Heidepistoolmot - Aristotelia ericinella (rups) (foto Remco Vos)


We zagen meerdere exemplaren van de Zuringspanner vliegen, een mooi oranje-roze gekleurd nachtvlindertje dat overdag gezellig rondvliegt. Ze vallen lekker op als ze rondvliegen, en als je ze in de gaten houdt en ziet waar ze gaan zitten is het meestal wel mogelijk om ze mooi te bekijken. 

Zuringspanner - Lythria cruentaria (foto Peter van der Wijst)


Als je door de heide loopt vliegen er regelmatig vlinders op uit de begroeiing. In dit geval leverde dat een erg leuke soort op: de zeldzame Walstrospanner.


Walstrospanner - Costaconvexa polygrammata (foto Remco Vos)


Bij een prachtige oude krentenboom met vele stammen zaten heel veel vlindertjes. Lekker koel in de schaduw van de boom. Sommige microvlinders vlogen al weg als je in de buurt kwam of naar ze keek, maar gelukkig bleven er ook een aantal mooi poseren voor de foto. Eén daarvan was het zeldzame Klein visstaartje, een soort die voorkomt op de zandgronden in het binnenland en aan de kust.

Klein visstaartje - Nola cucullatella (foto Joop van Slooten)


Een ander zeldzaam vlindertje zat op de bast van een berkenboom. Het was de Satijnsmalpalpmot, een klein wit microvlindertje dat met zijn schutkleur vrijwel niet opviel op de berkenstam.

Satijnsmalpalpmot - Carpatolechia alburnella (foto Remco Vos)


Net zoals de nachtvlinders het prettig vonden in de schaduw, zo vonden wij het ook niet erg dat er genoeg te fotograferen was op een iets koelere plek dan in de brandende zon.

Onder de boom (foto Remco Vos)


We verlieten het droge heidegedeelte en liepen richting het Gentianenven. Hier zagen we al vrij snel blauwtjes vliegen, maar welke? Het kostte even wat moeite, maar eindelijk konden we er een aantal goed bekijken en constateerden dat het Heideblauwtjes waren. Onze missie voor vandaag was geslaagd!


Heideblauwtje - Plebejus argus (foto Dick Nagelhout)


Zie voor meer foto’s:


Dick Nagelhout


Peter van der Wijst


Violet & Remco

Berkenmarmerbladroller - Apotomis betuletana (foto Violet Middelman)