2013-03-30 Inventarisatie De Stompert

Inventarisatie De Stompert

30 maart, door Violet Middelman


Eind maart, maar nog steeds is het geen lente. ’s Nachts vorst en dagtemperaturen die rond de 5 graden liggen, brrr. Toch hadden we voor 30 maart jl. een inventarisatie gepland, al was het alleen maar om weer even een frisse neus te halen.


Eigenlijk zouden we op De Stulp gaan zoeken, maar we zaten ook nog steeds te wachten op de geparasiteerde Grijze zandbijtjes op de Stompert. Door de aanhoudende kou zijn de meeste insecten nog in winterrust, we hadden dan ook niet de verwachting op de Stulp veel te zullen zien vliegen.


We kozen voor een kijkje bij de Grijze zandbijtjes op De Stompert. Op de grond vonden we 4 dode zandbijtjes, allen geparasiteerd. Ons vermoeden is dat de bijtjes al verzwakt waren door de parasieten, en dat ze door de kou en voedselgebrek het loodje hebben gelegd.

Ondanks de kou vonden we toch ook een levend zandbijtje, geparasiteerd door 2 vrouwtjes Stylops.


Grijze zandbij met Stylops - Peter van der Wijst


Tijdens het zoeken werden we vergezeld door het prachtige gezang van een Boomleeuwerik. We genoten van het heldere, vrolijke en afwisselende riedeltje terwijl het vogeltje steeds hoger in de lucht klom, om zich daarna als een parachute weer naar beneden te laten vallen.

Het klonk als lente, en dat terwijl er weer een sneeuwbui aan kwam.


In een boompje zagen we op ooghoogte een flinke pluk bont hangen; van een konijn, van een ree? Met de wind op die hoogte beland of door een roofvogel laten vallen? Wie zal het zeggen?

We houden het zelf op de wintervacht van een Ree.


Pluk haar (van een Ree?) - Peter van der Wijst


Het speuren naar rupsen in de Struikheide leverde niets op, maar het afspeuren van de boomstammen werkte iets beter. Peter vond een Poederzakdrager en een Sigaarzakdrager (en een aantal Coleophora spec., zakdragertjes die uiterlijk meestal zoveel op elkaar lijken dat ze niet zomaar op naam te brengen zijn).


Poederzakdrager (Narycia duplicella) - Remco Vos


Op een berkenboom zagen we een klein vlindertje zitten met een mooie camouflage. Eerste gedachte was een Berkenplatlijf, maar die is vrij zeldzaam en een Voorjaarskortvleugelmot zou veel meer voor de hand liggen. Dus hielden we het op Voorjaarskortvleugelmot. Thuisgekomen bleek het toch te gaan om de Berkenplatlijf, leuke vondst.


Berkenplatlijf (Semioscopis avellanella) - Violet Middelman


Onder schors en tussen vermolmd hout van een dood boomstammetje vond Remco nog wat andere insecten, zoals kevers, larven en een soort mug. Verder zagen we maar weinig. Daarom is het altijd leuk om een dood stammetje om te keren of te kijken wat er onder de schors verborgen zit (daarna natuurlijk weer in ‘originele’ staat terug leggen).


Foto larve van een loopkever - Remco Vos


We speurden nog wat boomstammen af (terwijl er af en toe wat sneeuw viel) en hielden het uiteindelijk voor gezien. Op ons gemak liepen we terug richting het beginpunt. Peter zag een boomstammetje waar ‘hars’ uit droop. Het bleek te gaan om een afgezaagde Berkenstam; het berkensap stroomde uit het zaagvlak en bevroor aan de oppervlakte. Met 2 mooie ijspegels als resultaat.


IJs met vallende druppel - Peter van de Wijst


Ondanks de nog winterse temperaturen hebben we toch nog leuke dingen gezien, een heerlijk frisse neus gehaald, gezellig bijgekletst, geparasiteerde zandbijtjes gezien en enorm genoten van de Boomleeuweriken.


Zou de lente volgende week eindelijk gaan doorbreken???


Steen in hout - Dick Nagelhout



Voor meer foto´s


Dick Nagelhout


Peter van der Wijst


Violet Middelman & Remco Vos