2012-09-15 Inventarisatie De Stulp

Inventarisatie De Stulp

15 September 2012, door Violet Middelman


Het eind van het vlinderseizoen nadert met rasse schreden. We waren dan ook benieuwd of we vandaag nog wat aan dag- en nachtvlinders zouden zien. We gingen uit van een lekkere en gezellige wandeling met elkaar in de natuur, welke vlinders of ander moois op ons pad zou komen zou een verrassing worden.


Op de plek waar we vorig jaar 5 Klokjesgentianen (planten) hadden gezien, zagen we er nu maar liefst 8. En dat op een heel smal paadje waar de koeien overheen lopen (en wij alleen maar met vergunning mogen komen). Op de plantjes zagen we helaas geen eitjes van het zeldzame dagvlindertje Gentiaanblauwtje, maar de plantjes zelf zijn ook bijzonder mooi.


Klokjesgentiaan - Gentiana pneumonanthe (foto: Bettie Walland)


We verlieten het drassige gedeelte bij het Gentianenven en liepen weer verder door het gebied. Een redelijk grote mot zat in de heide, maar vloog telkens op als we te dicht in de buurt kwamen. Uiteindelijk konden we de nachtvlinder in een potje vangen zodat we hem goed konden bekijken en op de foto konden zetten om deze later op naam te brengen. Het bleek te gaan om een microvlinder, de Luipaardlichtmot. Natuurlijk hebben we de vlinder weer zo snel mogelijk vrij gelaten.


Luipaardlichtmot – Nomophila noctuella (foto: Remco Vos)


Verder zagen we een paar Kleine vuurvlinders, een dagvlindertje die tot laat in de herfst kan vliegen. Veel meer vlinders kregen we niet te zien, maar zoals altijd was er genoeg aan andere beestjes te zien. Zoals deze prachtige sprinkhaan.

Heidesabelsprinkhaan - Metrioptera brachyptera (man)  (foto: Violet Middelman)


De Heidesabelsprinkhaan heeft halflange vleugels, waar ze niet mee kunnen vliegen. Het verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes is duidelijk te zien: de vrouwtjes hebben een legboor, de mannetjes niet. Zie het verschil tussen de foto’s hier boven en onder.


Heidesabelsprinkhaan - Metrioptera brachyptera (vrouw) (foto: Remco Vos)


Op de terugweg naar de auto zag Remco op een blaadje van een Schietwilg een eipakketje van een kokerjuffer/schietmot zitten. Ik zag een paar blaadjes daarnaast een rupsje zitten. Een rupsje met een staartje, dat uit 2 delen bestond. De meeste tijd zat de rups met beide staartdeeltjes bij elkaar, en leek het 1 staartje. De rups kon echter ook de linker- en de rechterhelft van het staartje uit elkaar bewegen. Het was het rupsje van een Kleine hermelijnvlinder.

Kleine hermelijnvlinder – Furcula furcula (foto: Violet Middelman)


Het was weer een gezellige inventarisatie met leuke waarnemingen. Dag zomer, welkom herfst!

 


Zie voor meer foto’s:


Remco & Violet

Sikkelsprinkhaan – Phaneroptera falcata (foto: Violet Middelman)