2012-05-28 Snuffelen naar witte snuiten

Snuffelen naar witte snuiten 

28 mei 2012, door Alma Dijkgraaf


Met Jelly Lamsma (libelledeskundige) en Kees Goudsmits (ecoloog) ga ik weer ’s op onderzoek bij het Gentianenven. Jelly en Kees willen libellen en waterjuffers inventariseren en de Maanwaterjuffer (Coenagrion lunulatum) zoeken.

Al gauw vinden we twee Viervlekken (Libellula quadrimaculata), die pas uitgeslopen zijn. Zo te zien, is de ene een vrouwtje, gezien het bredere achterlijf. De andere Viervlek heeft een smaller achterlijf, dus is vermoedelijk een mannetje, ook al zijn de vier – grotere – vlekken nog niet helemaal ontwikkeld.


Viervlek - Libellula quadrimaculata (vers) - foto: Alma Dijkgraaf


Viervlek - Libellula quadrimaculata (vers) - foto: Alma Dijkgraaf


Viervlek - Libellula quadrimaculata (vrouwtje) - foto: Alma Dijkgraaf.

 

Helemaal opgewonden worden Jelly en Kees, wanneer ze een Tengere Grasjuffer (Ischnura pumilio) spotten. ’n Mooie man!


Tengere Grasjuffer - Ischnura pumilio (Man) - foto: Alma Dijkgraaf


Kees ziet in het water het Duizendknoopfonteinkruid (Potamogeton polygonifolius), een plant die voorkomt op zandgronden in voedselarm, ondiep water en op periodiek droogvallende oevers en een indicator is van kwelwater.


Ook een Watersnuffel – man – (Enallagma cyathigerum) laat zich bewonderen. Door een gelijkende kleurverdeling is deze te verwarren met andere Coenagrionsoorten. De lichte schouderstreep is bij de Watersnuffel meestal even breed als de donkere schouderstreep. Bij Coenagrionsoorten is deze lichte streep meestal smaller.

Watersnuffel - Enallagma cyathigerum - foto: Alma Dijkgraaf

 

Afgezien van de libellen en waterjuffers zijn er nog veel meer bewoners in het ven. Kees ziet een Kleine watersalamander en ook de Poelkikkers laten zich zien en luid en duidelijk horen.


Poelkikker - foto: Alma Dijkgraaf

 

Er steekt een paal uit ’t water: een prachtplek voor waterjuffers en libellen om uit te sluipen, aan de huidjes te zien. Een libel is druk bezig uit z’n coconnetje te komen. De vleugels worden opgepompt en langzamerhand komt er ook wat kleur in ’t lijfje, zo te zien een vrouwelijke Noordse witsnuitlibel (Leucorrhinia rubicunda).


Uitsluipen van een libel -  foto: Alma Dijkgraaf


Uitsluipen van een libel -  foto: Alma Dijkgraaf

Uitsluipen van een libel -  foto: Alma Dijkgraaf


We hadden al eerder een Noordse Witsnuitlibel bezig gezien haar eitjes in het water af te zetten.


Eitjes afzettende Noordse witsnuitlibel - Leucorrhinia rubicunda - foto: Alma Dijkgraaf


Misschien kunnen we het product van deze dame in 2014 verwachten? Misschien wel zo’n mooie man als deze?


Noordse witsnuitlibel - Leucorrhinia rubicunda (man) - foto: Alma Dijkgraaf

 

Terwijl we kijken naar de beste plekken, waar libellen en waterjuffers kunnen uitsluipen, komen drie witte dames Charolais aangesjokt. Hoe lieftallig ze er ook uit mogen zien .. ze stampen wél het veenmos, dopheide en andere oeverplanten aan gort.

Ze zijn ingezet om o.a. de heide kort te houden. Dat lukt ook wel aardig, maar je kunt je tegelijkertijd afvragen of de schade die ze aanrichten aan de oevers en ook de (nadelige) invloed van hun uitwerpselen op de biologisch gezonde samenstelling van het water niet groter is.

Er zijn al veel voors en tegens besproken voor de aanwezigheid van deze koeien op De Stulp. Kunnen wij er desalniettemin onze mening aan toevoegen?


Charolais - foto: Alma Dijkgraaf


We bewonderen nog een prachtige Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella) vrouw én man.. en zien een Gewone Heispanner (Ematurga atomaria) tussen de oevergrassen. Aan z’n mooi gevorkte voelsprieten te zien, is het een mannetje.


Nog heel veel te ontdekken in dit Gentianenven!


Azuurwaterjuffer - Coenagrion puella (vrouw) op veenpluis - foto: Alma Dijkgraaf


Azuurwaterjuffer - Coenagrion puella (man) - foto: Alma Dijkgraaf