2012-05-25 Nachtvlinderen op de Eng

Nachtvlinderen op de Eng

25 mei 2012, door Violet Middelman


Eindelijk was het zover; mooi weer! Tijd om nachtvlinders te lokken met licht. We konden terecht op de Soester Eng in Tony's tuin, een locatie tussen akkers en weiland. Vol spanning klopten onze hartjes, welke vlinders zouden we gaan zien?

’s Avonds zetten we de stellage op: een wit laken werd tussen een paar tentstokken gespannen. Daarna bevestigden we de felle lamp die de vlinders moest lokken. Belangstellenden druppelden de tuin in, het begon donker te worden.

Licht uit, spot aan!


Scherm (foto Peter van der Wijst)


Door de tuin zagen we al wat nachtvlinders vliegen, maar pas iets voor half elf kwam de eerste op het laken zitten, een Muntvlindertje. De tweede die kwam heeft een leuke naam: de Haarbos. Ook een paar microvlindertjes dienden zich aan, net als twee prachtige Meikevers, die gretig andere kleinere bezoekers, zoals vliegjes opaten, je hoorde hun kaken knarsen.

De Agaatvlinder was een hele mooie vlinder om zo van dichtbij te kunnen bekijken.


Agaatvlinder - Phlogophora meticulosa (foto Dick Nagelhout)


Er vloog genoeg rond aan nachtvlinders en andere beestjes.

Een Gele eenstaart zocht een plekje op het laken. Eenstaarten zijn nachtvlinders met een mooie kleur en een opvallende vorm van de vleugels.


Gele eenstaart - Watsonalla binaria (foto Peter van der Wijst)


Verschillende Schimmelspanners kwamen op het licht af, een nachtvlindersoort die een zeer variabele maar mooie vleugeltekening heeft.

Koraalbladroller, Geel beertje, Donkere marmeruil en Houtspaanders waren met meerdere exemplaren aanwezig op het lichtfeest.


Schimmelspanner - Dysstroma truncata (foto Remco Vos)


Naarmate het later werd kwamen er steeds meer nachtvlinders op het licht af. Ze gingen meestal netjes op het laken zitten om zich door ons te laten bewonderen.

De Braamvlinder was wat onrustiger, maar gelukkig konden we hem wel goed bekijken; prachtig bruin met roze vlekken.


Braamvlinder - Thyatira batis (foto Dick Nagelhout)


Bruine snuituil, Hommelnestmot, Appeltak, Puta-uil, Donker brandnetelkapje werden ook met regelmaat op het verlichte laken aangetroffen.

Prachtig was ook de Wapendrager die liet zien hoe goed hij is gecamoufleerd als afgebroken takje.


Wapendrager - Phalera bucephala (foto Peter van der Wijst)


We hebben al veel mooie namen van nachtvlinders laten vallen, maar dat zijn ze lang niet allemaal. De Schedeldrager willen we u niet onthouden.


Schedeldrager - Craniophora ligustri (foto Peter van der Wijst)


Nieuwsgierig geworden naar nachtvlinders?

Doe mee met de Nationale Nachtvlindernacht in Soest op 22 juni 2012 !


Zie voor meer foto's


Dick Nagelhout


Remco en Violet