2012-05-19 Hazelwormen en aaskevers op Landgoed de Paltz

Hazelwormen en aaskevers op Landgoed de Paltz

19 mei 2012, door Violet Middelman


Voor zaterdag 19 mei 2012 hadden we een inventarisatie gepland op landgoed De Paltz te Soest (met vergunning). En wat een mazzel, we hadden zowaar een droge en redelijk zonnige dag met een temperatuur van rond de 20 graden.

We zagen niet zoveel vlinders als verwacht, wel veel ander moois. In dit verslag voornamelijk andere beesten dan dag- en nachtvlinders, maar ik wil jullie de dagactieve nachtvlinder Mi-vlinder niet onthouden.


Mi-vlinder - Callistege mi (foto Violet Middelman)


Met zeven man/vrouw gingen we op pad en troffen al snel een prachtige Hazelworm. Hij lag midden op het graspad te zonnen en verroerde zich niet. We waren er zelfs bijna op gaan staan! Liet zich dus ook mooi op de foto zetten. Corry vond een Grote glimworm in het gras, een zeldzame soort die we in 2011 ook op De Paltz hebben gezien.


Grote glimworm - Lampyris noctiluca (foto Peter van der Wijst)


We hebben in totaal 6 Hazelwormen gezien (waarvan 2 helaas dood…). De Hazelworm lijkt op een slang, maar is feitelijk een hagedis zonder pootjes. Totaal onschuldig dus. En prachtig om te zien.


Hazelworm - Anguis fragilis (foto: Monique van Buuren)


Ook zagen we veel aaskevers. De Rupsenaaskever was duidelijk aanwezig op verschillende plekken. De kever is vaak op eiken te vinden en is in tegenstelling tot zijn soortgenoten geen aaseter maar een jager. Rupsen en larven staan op zijn menu.


Rupsenaaskever - Dendroxena quadrimaculata (foto: Bettie Walland)


Bij een van de dode Hazelwormen zaten 8 Gewone doodgravers, prachtige zwart met oranje aaskevers. Met hun goede reukvermogen vinden ze rottend materiaal. Ze kunnen helemaal in het aas kruipen. Ook schijnen ze flink te kunnen piepen. Een dode Hazelworm is voor hen een feestmaal!


Doodgravers - Nicrophorus vespilloides (foto: Remco Vos)


Van de aaskever Silpha carinata kwamen we, verdeeld over het terrein 5 exemplaren tegen. Op onderstaande foto is mooi te zien hoe zo’n aaskever het lijkje van een Meikever uitvreet.


Aaskever Silpha carinata - foto: Corry Heus


Tot slot zagen we de Oranje aaskever. Dit is een aaskever die niet alleen van aas leeft, maar ook van mest en ander rottend spul. Het was dus een dag met maar liefst 4 verschillende soorten aaskevers.


Oranje aaskever - foto: Remco Vos


We willen graag afsluiten met een foto van een Hazelworm. Want als je genoeg geduld hebt krijg je kans op een schitterend plaatje!


Hazelworm - foto: Peter van der Wijst


Zie voor meer foto’s (met ook vlinders, rupsen etc):


Corry Heus


Remco en Violet