2012-03-25 Inventarisatie Monnikenbos

Inventarisatie Monnikenbos 

25 mei 2012, door Violet Middelman & Remco Vos


Op een zonnige lentemiddag bezochten we het Monnikenbos voor een inventarisatie. We begonnen bij het heideveldje, waar we werden verwelkomd door vrolijk rondvliegende Grijze zandbijtjes. Er lagen over het terrein verspreid in ieder geval 13 rupsen van de Hagenheld te zonnen in de Struikheide. Ook zagen we nog een groen rupsje van de Agaatvlinder. Bijna stapte ik op een Zandhagedis die lag op te warmen in de zon. Hij was nog niet goed opgewarmd en bleef redelijk rustig liggen terwijl er foto’s van dit prachtige beestje werden gemaakt.


Hagenheld - Lasiocampa quercus (foto Remco Vos)


Het wachten was op de Oranje berkenspanner, maar die liet zich mooi niet zien, terwijl die vlinder daar toch echt vliegt. Het was sowieso nogal stil met vlinders, we zagen bij de heide niets vliegen… Wel vlogen er 2 Bruine winterjuffers rond, ook leuk.

Toen we naar het iets drassigere gebiedje liepen zagen we pas de eerste dagvlinder; een Kleine vos. De Grote vos komt tegenwoordig steeds vaker voor in Nederland, en is redelijk makkelijk van de Kleine vos te onderscheiden door het aantal stippen op de vleugels: de Kleine vos heeft 3 zwarte stippen in het oranje gedeelte van de vleugel, de Grote vos heeft 4 stippen. zie ook Vlindernet


Bij aankomst in het andere gedeelte van het Monnikenbos zagen we een klein vlindertje met oranje vleugels vliegen: Oranje berkenspanner??? We verloren het fladderende beestje helaas uit het oog, maar vonden wel een oranje/bruine rups die we nog niet op naam hebben kunnen brengen.

Bij de poel vlogen Kleine vossen en een Gehakkelde aurelia, vooral op de gedeelten waar de brandnetels opkomen. Ook achterin het gebiedje, tegen het bos aan, vlogen de Kleine vossen en Gehakkelde aurelia’s in de buurt van de brandnetels en bramen.


Gehakkelde aurelia - Polygonia c-album (foto Dick Nagelhout)


Een vrouwtje Zandhagedis werd door ons opgeschrikt, maar liet zich toch nog aardig bekijken en fotograferen.


Vrouwtje Zandhagedis - Lacerta agilis(foto Gertjan Hooijer)


Remco peuterde onder de schors van een dode boomstam twee mooie kevers: een forse snuitkever, zwart met gele vlekjes (waarschijnlijk de Grote dennensnuitkever) en een kever met een zwarte kop en vuurrode dekschilden (een soort kniptor, niet verder op naam te brengen).


Grote dennensnuitkever - Hylobius abietis (foto Remco Vos)


De inventarisatie liep op z’n eind toen we iets oranjes zagen vliegen. Een Oranje berkenspanner? Of toch een Gehakkelde aurelia? We probeerden de vlinder te volgen, maar raakten hem telkens uit het oog. Dat was jammer, maar gelukkig kregen we een herkansing.

Op de terugweg liepen we in twee groepjes terug. Het ene groepje liep nog in het veld, het andere groepje was al terug bij de auto’s, en als afsluiter vloog er bij beide groepjes een Oranje berkenspanner die zich goed liet bekijken. Nakletsend (zo gesteld lijkt het of de berkenspanner nakletst…)Bij de auto’s kwam er weer een Oranje berkenspanner overgevlogen. Tjonge, daar hadden we de hele middag naar lopen zoeken, en nu konden we hem niet meer missen!


Oranje berkenspanner - Archiearis parthenias (foto Violet Middelman)