2010-10-31 De Grote glimworm

De Grote glimworm

31 oktober 2010, door Violet Middelman


Op zondagochtend 31 oktober jl. gingen we op pad in het Baarnse Bos. Peter van der Wijst had een afspraak gemaakt met Bertus van der Laan om te gaan kijken naar de zeldzame kammetjesstekelzwam die Bertus ontdekt had. Naast het bewonderen van de zwam gingen Remco en ik op zoek naar nachtvlinders of andere insecten.


Beuk en eik leverden niets op, maar op een berk liep een keverlarve rond. Het leek me de larve van een glimworm maar ik wist het niet zeker.


Larve Grote glimworm - Lampyris noctiluca


Navraag leerde ons dat we hier inderdaad te maken hadden met een larve van de Grote glimworm (Lampyris noctiluca), een zeldzame soort, en dat deze zal uitgroeien tot een vrouwtje. Aan de gekleurde vlekken aan de zijkant kan je blijkbaar zien dat het om een larve gaat; een volwassen vrouwtje lijkt erg veel op de larve maar mist de vlekken. Een volwassen mannetje ziet er volkomen anders uit (echt een kever, met vleugels en al, en veeeel kleiner).


Larve Grote glimworm - Lampyris noctiluca


Een volwassen vrouwtje van deze soort produceert met haar achterlichaam een geelgroen licht dat de mannetjes aantrekt. De ogen van de mannetjes zijn daarom ook beter ontwikkeld dan die van de vrouwtjes, zodat ze het licht vanaf afstand kunnen zien.

Al met al bijzondere beestjes, zie tevens de beschrijving en foto's op SoortenBank.nl.


Link naar topic op Waarneming.nl (met een foto van een copula, mannetje en vrouwtje dus).