Nachtvlinders

Nachtvlinders


Iedereen ziet wel eens een vlinder vliegen, maar wat is er over bekend?

In Nederland komen er rond de 2000 soorten vlinders voor, waar er zeker 1900 nachtvlinders van zijn.  Hieronder zetten wat een aantal zaken op een rijtje.


Verschil dag- en nachtvlinders


Je zou verwachten dat het verschil tussen dag- en nachtvlinders heel makkelijk is: dagvlinders vliegen overdag en nachtvlinders  ’s nachts. Op zich klopt dat, maar er is natuurlijk altijd de uitzondering op de regel.

Dagvlinders zal je ’s nachts niet zien vliegen, maar er zijn wel een aantal nachtvlinders die overdag druk op zoek zijn naar voedsel. Dit noemt men ‘dagactieve nachtvlinders’. Voorbeelden hiervan zijn het Muntvlindertje en de Gamma-uil. Meer info hieronder.


Maar wat is dan wel hét kenmerk dat de dagvlinders van de nachtvlinders onderscheidt? Dat zijn de antennen. En dan wel het uiteinde van de antennen: lopen deze uit in een knopje (verdikking) dan is het een dagvlinder. Zijn de antennen geveerd of zit er geen knopje aan het uiteinde, dan is het een nachtvlinder.


Nachtvlinder - Zuringspanner - Lythria cruentaria (foto: Violet Middelman)


Dagvlinder - Boomblauwtje - Celastrina argiolus (foto: Remco Vos)



Dagactieve nachtvlinders


Zoals hierboven genoemd zijn de Gamma-uil en het Muntvlindertje nachtvlinders die men regelmatig overdag kan aantreffen. Ze zijn zowel overdag als ’s nachts actief en zijn in tuinen vooral te vinden op bloeiende planten en struiken.  Het Kroosvlindertje kan met overdag treffen bij vijvers.



Kroosvlindertje - Cataclysta lemnata (foto: Remco Vos)



Gamma-uil - Autographa gamma - Imago (foto: Remco Vos)


Muntvlinder - Pyrausta aurata - Imago (foto: Remco Vos)


Nachtvlinders lokken


Nachtvlinders zijn te lokken met licht en met smeer.

Smeer is een zoet goedje waar sommige soorten nachtvlinders heerlijk van kunnen snoepen.

Dit spul smeren we op bomen, zodat er hopelijk vlinders op af komen.


Bosbesuilen op smeer - Conistra vaccinii (foto: Violet Middelman)


Bosbesuil - Conistra vaccinii en 2x Wachtervlinder - Eupsilia transversa (foto: Violet Middelman)


Ook met licht zijn nachtvlinders te lokken; we zetten dan een stellage met een wit laken en een felle lamp neer. De nachtvlinders die langs komen worden ‘in het licht gevangen’ en gaan op het laken zitten. En zijn zo mooi te bekijken.


Vlinders lokken met licht (foto: Violet Middelman)


Vleugelloze vlinders


In het najaar en de winter kan je nachtvlindertjes zien die nauwelijks vleugels hebben; de vleugels zijn ‘gereduceerd’.  Het betreft de vrouwtjes van enkele soorten nachtvlinders. Deze vrouwtjes kunnen niet vliegen maar scheiden een bepaalde geur uit die mannetjes aantrekt. Via deze link komt u op een Duitse site waarop meer foto's staan van vleugelloze vlinders.

Grote wintervlinder - Erannis defoliaria - Imago - Vrouwtje (foto: Violet Middelman)


Kleine wintervlinder - Operophtera brumata - Imago - Vrouwtje (foto: Remco Vos)