2017-04-02 Voorjaar op De Stulp

Voorjaar op De Stulp

2 april 2017, door Violet Middelman


Onze eerste monitoringsronde over De Stulpheide voor 2017, met prachtig, stralend weer. De parkeerplaats bij de Kuil was afgeladen vol, er liepen dus ook veel mensen rond op de heide. Met ons gespeur in de struiken en de vlindernetten in de hand trokken we natuurlijk de aandacht, en werden we af en toe gevraagd wat we zochten. Voor ons was het vooral de vraag wat we zouden gaan vinden.


Op de zanderige stukken kwamen we meerdere Bastaardzandloopkevers - Cicindela hybrida tegen. Altijd moeilijk om die beestjes een beetje fatsoenlijk op de foto te krijgen, want als je ook maar een beetje in de buurt komt vliegen ze weg om een stuk verderop weer te landen.


Bastaardzandloopkever - Cicindela hybrida (foto Violet Middelman)


Op een kleine Lariks met nog kleine, verse naaldjes troffen we gelijk al een kokertje aan van de Larikskokermot - Coleophora laricella

Makkelijke soort om te scoren in deze tijd van het jaar, als rupsje dan. De vlindertjes zijn iets lastiger, maar ook dat moet kunnen lukken in mei/juni.


Larikskokermot - Coleophora laricella (Foto: Remco Vos)


Ook de eerste Gewone heispanners - Ematurga atomaria vlogen weer rond. Nu zijn ze nog leuk om te zien vliegen, straks zie je ze overal en is de lol er al snel vanaf, dan is het simpel een kwestie van invoeren, invoeren en invoeren op waarneming.nl. Het fijne van deze soort is wel dat ze meestal zeer herkenbaar een beetje zitten te ‘klapwieken’ in de heidestruiken en je dus niet veel moeite hoeft te doen om ze op naam te brengen.



Gewone heispanner - Ematurga atomaria (Foto: Remco Vos)


Terwijl we door de heide liepen hoorden en zagen we verschillende Levendbarende zandhagedissen - Zootoca vivipara hun holletjes in schieten, net zoals de Veldkrekels - Gryllus campestris. Om deze beestjes op de foto te krijgen heb je heel veel geduld nodig, rustig wachten, zonder te bewegen, in de hoop dat ze weer op hun zonplekje terugkomen. Daar hadden we geen tijd voor hoor, dus speurden we lekker verder op zoek naar andere beestjes.


Speuren (Foto: Violet Middelman / Remco Vos)


Er vloog een vlindertje op, streek neer, vloog weer weg, ging een stukje ver zitten en vloog weer weg. Na enige minuten achtervolging konden we het beestje eindelijk vangen. Het bleek een Walstrospanner - Costaconvexa polygrammata te zijn, goede vangst, de moeite van de achtervolging waard! Nadat we deze goed op de foto hadden kunnen zetten mocht het beestje uiteraard weer lekker verder vliegen.


Walstrospanner - Costaconvexa polygrammata (Foto: Remco Vos)


Tijdens het speuren naar nachtvlinders zoeken we ook de boomstammen af naar rustende nachtvlinders. Als de boom ‘in beslag is genomen’ door mieren hoef je eigenlijk geen vlinders te verwachten (mieren zijn over het algemeen een vijand van vlinders), maar er zitten ook andere beestjes op boomstammen. Zoals de Korstmosrenspin - Philodromus margaritatus, een zeldzame soort met een prachtige camouflage. Als arachnafoob heb ik er blijkbaar een oog voor om overal spinnen te zien, en helpt schutkleur echt niet. En als arachnafoob laat ik het maken van bewijsplaatjes graag over aan anderen, Remco dus!


Korstmosrenspin - Philodromus margaritatus (Foto: Remco Vos)


Klik hier voor meer foto’s


Wat een heerlijk dagje was dit zeg! De voorjaarszon op ons bolletje, beestjes die weer vliegen, lopen, kruipen, bomen, struiken en planten die weer groen blad krijgen, wat een genot. En dan die prachtige luchten, zalig!