2017-01-15 Sleedoornpage-eitjes zoektocht te Soest

Record aantal eitjes Sleedoornpage voor Soest

door Violet Middelman


Elk jaar zoeken we in Soest in de winter naar de eitjes van de Sleedoornpage.

Het zoeken naar de eitjes is de beste manier om te monitoren hoe het met een populatie gaat. Maar makkelijk is anders…

 

De eitjes zijn zo groot (of klein) als een speldenknop en wit van kleur. Het is dus niet zoiets als het zoeken naar paaseieren. En als het dan ook nog eens een witte wereld is (en die kans is altijd aanwezig in het winterseizoen) dan wordt het vrijwel onmogelijk om ook maar 1 eitje te vinden…


Eitjes naast sneeuw (Foto: Remco Vos)


Van te voren hadden we al een paar eitjes met een touwtje gemarkeerd zodat we die als voorbeeld konden laten zien aan de mensen die kwamen helpen zoeken. Ook hadden we een weersvoorspelling voor specifiek Soest 15 januari gevraagd en gekregen, daaruit bleek dat we geen last van rijp zouden moeten hebben, en eigenlijk ook niet van sneeuw. Daarnaast hadden we de gemeente gevraagd om het hondenuitlaatterrein op vrijdag vast schoon te zuigen, zodat we iets minder kans hadden op ‘strontschoenen’.

Alle maatregelen die we konden nemen hadden we genomen, maar dat weer hè, dat heb je gewoon niet in de hand… ’s Ochtends leek ons niets in de weg te staan om te gaan zoeken naar de kleine witte eitjes, maar helaas, op de locatie zelf bleek er veel sneeuw te zijn aangevroren op de takken van de sleedoornstruiken.  Als we de touwtjes van de 10 voorbeeldeitjes al konden terug vinden, dan was het nog steeds vrijwel onmogelijk om het eitje terug te vinden.

Gelukkig was iedereen zo gemotiveerd en enthousiast dat ze toch gingen speuren. Redelijk kansloos, maar er werden toch 2 ‘nieuwe’ eitjes gevonden. We besloten een vervroegde koffie/thee/warme chocomel-pauze in te lassen om daarna weer verder te gaan, met de hoop dat de dooi dan had ingezet.


Vervroegde koffiepauze (Foto: Violet Middelman)


We hadden een groep van 20+ om te helpen zoeken, de grootste groep ooit (volgens de Vlinderstichting hadden ze nog nooit zo’n grote groep gehad in heel Nederland!), maar ja, als het weer roet (sneeuw) door het eten gooit, tja…

Gelukkig begon de dooi inderdaad door te zetten en konden we steeds meer takken afspeuren op eitjes. Het tempo waarmee eitjes werden gevonden ging rap omhoog en voor de lunch zaten we al op minimaal 58 eitjes. Een ongekend aantal eitjes voor de ochtend, dat beloofde nog wat voor de middag!


Lunchpauze Soep (Foto: Violet Middelman) & lege soepkommen (Foto Corry Heus)


De lunchpauze bij Corry thuis was zeer welkom, even opwarmen en genieten van een kom snert, bonensoep en/of tomatensoep. Daarna kon iedereen weer met hernieuwde krachten verder met de speurtocht. Ook nu werden er weer veel eitjes gevonden, en om 4 uur ’s middags waren we letterlijk en figuurlijk uitgeteld.

Nog even een warme chocomel en moe maar voldaan op naar een heerlijk warm huis. Maar, wat zou de einduitslag zijn???


Verder speuren (Foto: Violet Middelman)


Een paar uur later kwam het verlossende antwoord van de Vlinderstichting: er waren exact 100 eitjes ingevoerd. Een absoluut record voor Soest!

Zou dit het resultaat zijn van het uitgekiende beheer van de afgelopen jaren of heeft de Sleedoornpage gewoon een goed jaar gehad?! De tijd zal het ons (misschien) leren. Het staat sowieso buiten kijf dat een goed beheer absoluut noodzakelijk is om de soort te behouden, en daar doet de gemeente Soest enorm haar best voor, chapeau!


Onderhoud (Foto: Violet Middelman)


En alsof dit record voor Soest nog niet genoeg is, we hebben op een nieuwe (doch lang verwachte) locatie 36 eitjes gevonden, en daar zijn we nog lang niet klaar met zoeken. Dit brengt het aantal eitjes van de Sleedoornpage in Soest dus al op minimaal 136 eitjes! En dat mag ook wel, zeker als je je realiseert dat er maximaal 1 op de 10 eitjes tot volwassen vlinder komt. De enige conclusie die we kunnen trekken uit zo’n inventarisatie is dan ook dat er op beide locaties minimaal 1 mannetje en 1 vrouwtje met elkaar hebben gepaard en eitjes hebben afgezet. Een vrouwtje kan zo’n 100 eitjes afzetten, kan meer of minder zijn. Feit is dat het goed lijkt te gaan met de populatie van Soest!


Sleedoornpage, imago (Foto : Peter van der Wijst)